Confidenţialitate

Orașul sirian Alep a fost eliberat

Confruntările militare din orașul sirian Alep au încetat aseară. Serviciile siriene fidele președintelui Bashar Al-Assad au preluat în totalitate controlul asupra metropolei. Anunțul a fost făcut de ambasadorul rus la ONU.

“Trupele guvernamentale siriene deţin în totalitate controlul asupra părţii de est a oraşului Alep, iar acum au început operaţiunile umanitare”, a precizat Vitali Ciurkin, citat de presa germană. În această dimineață armata siriană a acceptat să permită ieșirea insurgenților și a civililor care mai erau în partea de est a metropolei.

Situat în nord-vestul Siriei, orașul Alep era din vara anului 2012 scena confruntărilor între armata siriană, insurgenți și teroriști. Partea de vest a metropolei era controlată de serviciile de securitate siriene, în timp ce estul era revendicat în principal de forțele opoziției, dar unele cartiere erau revendicate de grupări afiliate rețelelor teroriste Statul Islamic ș Al-Qaida.

 

Din martie 2011 în Siria domnește un conflict militar între trupele subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste. Cel mai recent bilanți estimat de ONU indică 270 de mii de morți.