Orasul Liege este blocat astazi de ceremoniile care marcheaza comemorarea unui secol de la invadarea Belgiei de catre Germania

Momentul a declanşat ostilităţile din Primul Război Mondial.

La ceremonii participă și președintele Traian Băsescu.

Patruzeci şi trei de ţări implicate în Marele Război au fost invitate la această comemorare de regele belgienilor. Printre aceștia: regele Felipe al Spaniei, preşedinţii francez şi german, prinţul William, reprezentând Marea Britanie. România, Austria, Armenia, Irlanda, Serbia, Muntenegru, Bulgaria şi Albania vor fi, de asemenea, reprezentate de preşedinţii lor.

Prin urmare, orașul Liege este în stare de asediu. Peste 600 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a securiza locurile unde au loc ceremoniile şi traseul urmat de coloanele oficiale. Vor fi poziţionaţi trăgători de elită şi două elicoptere vor supraveghea ceremoniile. O maşină-spion a fost trimisă la Liege pentru a controla plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor. În plus, locuitorii orașului au fost rugați să stea în case, cu ferestrele închise.

Invadarea Belgiei pe 4 august 1914 a declanşat ostilităţile din Primul Război Mondial. Germania a încălcat neutralitatea micului regat pentru a prinde la mijloc trupele franceze, iar acest act a fost urmat imediat de intrarea în război a Marii Britanii.