Oraşul Alep, înainte şi după războiul din Siria – GALERIE FOTO

Oraşul Alep, Siria, unul dintre cele mai vechi oraşe din lume, a fost distrus de luptele între rebeli şi armata proguvernamentală.

Nicio clădire din centrul istoric, inclus în patrimonul UNESCO în 1986, nu a mai rămas întreagă.

Înainte de război, mii de oameni vizitau centrul istoric din Alep, inclus în patrimoniul cultural al UNESCO în anul 1986.

Acum, aproape tot este o ruină: amfiteatrul a fost distrus de gloanţe, muzeele au fost puse la pământ de obuze, domul moscheii a fost dărâmat şi zeci de magazine au fost reduse la o grămadă de moloz.

orasul Alep, Siria (19)

Cartiere întregi au fost bombardate, zeci de clădiri au fost făcute una cu pământul, iar altele abia mai stau în picioare şi poartă urmele adânci ale gloanţelor şi obuzelor.

orasul Alep, Siria (18)

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant).

orasul Alep, Siria (17)

Mai mult, jumătate din populația Siriei a fost strămutată de război.

orasul Alep, Siria (15)

Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi, peste 12 milioane de oameni şi-au abandonat casele.

orasul Alep, Siria (14)

7,3 milioane au plecat în alte zone din Siria, iar 4,7 milioane au trecut dincolo de graniţe.

orasul Alep, Siria (13)

Cei mai mulţi refugiaţi au ales Turcia: 2,8 milioane de oameni. Un milion şi jumătate au trecut frontiera în Liban, 1,4 milioane în Iordania, 260.000 în Egipt şi 250.000 în Irak.

orasul Alep, Siria (11)

Foto: boredpanda.com