Confidenţialitate

Oradea, oraşul luminilor – GALERIE FOTO

Oradea surprinde orice trecător prin peisajul arhitectural, în special în timpul nopţii, atunci când multe dintre clădirile centrale sunt luminate, dându-le un aer de poveste.

Clădirile de aici îţi pot oferi o frumoasă lecţie de arhitectură, trecând cu uşurinţă de la stilul bastionar stelar al Cetăţii Oradea, la baroc şi până la stilul secession european din perioada 1890-1914, precum Palatul Vulturul Negru.

Datorită acestor clădiri, Oradea este inclusă în reţeaua Art Nouveau, alături de oraşe precum Barcelona, Bruxelles sau Viena.

Cetatea Oradea

Simbol al oraşului Oradea, Cetatea are o istorie ce se întinde pe o durată de peste 900 de ani, prima piatră de temelie punându-se în anul 1077.

De-a lungul timpului, Cetatea a avut trei forme. Iniţial a fost clasică, cu o formă circulară şi cu şanţ sec. Această formă a rezistat până la 1241, când au venit tătarii şi au ars totul în calea lor.

După 1241, apare Cetatea heptagonală, cu ziduri duble de piatră, ridicate la aproximativ 10 metri distanţă unul de celălalt, păstrându-se însă şanţul sec.

La 1570, se ridică Cetatea în forma pentagonală, în bastionar italian nou. Apare şi un şant lat de aproximativ 60-80 de metri, şi o adâncime de 4-6 metri, umplut cu apă termală.

Astăzi, Cetatea este martor al trecerii timpului, păstrându-şi farmecul medieval.

Palatul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru este cea mai importantă clădire construită în stilul arhitectural secession din Transilvania.

Construcţia palatului, realizată conform planurilor arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezso, a început acum mai bine de 100 de ani, în 1907, şi s-a încheiat un an mai târziu, în decembrie 1908.

Eleganţă deosebită a clădirii culminează cu două mari vitralii ce reprezintă un vultur în zbor, simbol important în mitologia maghiară.

Nu doar exteriorul face clădirea foarte valoroasă, ci şi interiorul. Toate sălile interioare sunt decorate la fel de bogat ca şi exteriorul, lucru rar la clădirile în stil secession, deoarece de cele mai multe ori se croşetează pe faţada lor.

Biserica cu Lună

Este considerată una dintre cele mai importante clădiri monument din oraş. Este construită în anul 1790, în stil baroc, deşi este o biserică ortodoxă, fiind printre puţinele biserici ortodoxe construite în acest stil.

Numele bisericii este dat de sistemul care arată poziţia lunii. Acest mecanism complex cu roţi zimţate, unic în Europa, se învârte exact aşa cum se mişcă luna.

De câţiva ani, mecanismul a fost înlocuit cu un dispozitiv electronic, însă cel  original există şi în momentul de faţă şi poate fi vizitat.

Palatul şi Turnul Primăriei

Clădirea, gândită de arhitectul Rimanóczy Kálmán Junior, a fost ridicată între februarie 1902 şi octombrie 1903.

Turnul Primăriei are o înălţime de aproximativ 50 de metri si patru nivele principale, dintre care trei de panoramă. Aici se regăseşte şi ceasul care anunţă orele fixe în Oradea. Supranumit “ceasul mamă”, acesta cântă la ore fixe Marşul lui Iancu şi a fost construit în anul 1904.

Complexul Episcopiei Romano-Catolice

Complexul Episcopiei Romano-Catolice este compus din Palatul Episcopiei, Şirul Canonicilor şi Catedrala Romano-Catolică. Complexul este unul dintre cele mai ample proiecte construite în stil baroc din Europa de Sud-Est, şi cel mai mare din România. Acesta a fost constuit în perioada 1750-1875.

Palatul Episcopiei

Palatul a fost construit după planurile arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt, ca o copie a Palatului Belvedere din Viena. După ce a suferit un incediu de mari proporţii în 1773, palatul a fost reconstruit şi finalizat în 1777.

Catedrala Romano Catolică

A fost construită între anii 1752-1780, după planurile arhitectului italian Giovanni Battista Ricca.

După moartea primului arhitect, construcția a fost terminată de Franz Anton Hillebrandt din Viena, care a împodobit biserica cu ornamentații în stil baroc austriac.

Şirul Canonicilor

Este compus din 57 de arcade care constituie un coridor lung de peste 250 de metri, unind 10 clădiri. A fost construit în perioada 1758-1875, după proiectul arhitectului Franz Anton Hillebrandt.

Teatrul de Stat Regina Maria

Clădirea teatrului, denumit pe atunci Teatrul Orășenesc din Oradea, a fost construit în 14 luni, în anii 1899 – 1900 de către arhitectul Rimanóczy Kálmán Junior. Proiectul a fost întocmit de casa de arhitecţi vienezi Fellner şi Helmer.

Crişul Repede

Statuia lui Mihai Viteazul din Oradea

Centrul Istoric

*Vizitarea oraşului Oradea şi a obiectivelor turistice din judeţul Bihor a fost realizată cu ocazia Conferinţei Naţionale a Ghizilor de Turism, ediţia a II-a, cu sprijinul Oradea City Tour şi a Şcolii de Ghizi Oradea.

Foto: Lavinia Dragomir