Confidenţialitate

Opoziția îi cere ministrului Educației să prezinte cât mai curând noile legi care vizează învățământul liceal și universitar | AUDIO

Partidele din opoziție reclamă faptul că multe prevederi sunt ținute ascunse de către Sorin Cîmpeanu și se evită prezentarea pachetului întreg de propuneri. Până acum, ministrul Educației a prezentat câteva propuneri privind modul în care va funcționa noul an școlar și a cerut presei răbdare până la publicarea noilor proiecte în dezbatere publică.

Opoziția consideră că ministerul Educației amână inutil publicarea noii legislații privind învățământul. În timpul dezbaterii la moțiunea simplă depusă de USR care îl vizează pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, deputatul USR Cristian Brian sublinia:

„Este inadmisibilă maniera în care un ministru al unei țări europene ține în secret legi de o importanță vitală. Noua lege a educației ba venea în toamna anului 2021, va vedea în debutul acestui an, ba venea pe 1 iunie 2022, ba venea în dezbatere publică, ba va fi asumată de guvern”.

Opoziția a ironizat numărul mare de secretari de stat din ministerul Educației… Deputatul USR Cristian Brian și Violeta Alexandru, membră în grupul celor plecați din PNL spre „Forța Dreptei”:

„Din partea ministerului care are 5 secretari de stat, la ședințele comisiilor sunt trimiși subsecretari de stat care nici măcar nu vin pregătiți pentru toate punctele de pe ordinea de zi”, spune Cristian Brian.

„Hai să numărăm, vă rog, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. 10 demnitari și vi se pare că s-a schimbat ceva în calitatea învățământului din România?”, a spus și Violeta Alexandru.

Votul asupra moțiunii simple se va da miercuri.

Noul an școlar va fi împărțit în mai multe module de învățare, de câte 6-8 săptămâni, despărțite de vacanțe. Primul modul începe pe 5 septembrie 2022 și se încheie pe 21 octombrie – atunci toți elevii vor avea vacanță (până în actualul an școlar, doar copiii de la grădiniță și clasele I-IV aveau vacanță în octombrie).

Pentru anumite discipline, cum ar fi sport, desen și muzică ar urma să se renunțe la note și să se treacă la opțiunile admis/respins.

Dispar tezele periodice, cum erau cele semestriale. Se va face o singură medie, la sfârșit de an școlar.

Pentru Evaluarea Națională, admiterea la liceu, nu se va mai ține cont de media anilor de gimnaziu.

Vacanța din luna februarie se va lua diferit, în funcție de județ. În 30 de județe, aceasta va fi în ultima săptămână, restul județelor și Bucureștiul au optat pentru a doua săptămână din februarie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica