Confidenţialitate

Opoziția cere schimbarea schemei de plafonare a prețurilor pentru energie. „Reglementarea impusă de guvern ține prețurile sus” | AUDIO

Opoziția cere Guvernului să regândească schema de plafonare a prețurilor pentru energie și gaze natuale și invocă ieftiniri importante pe aceste piețe. În Comisia de Industrii a fost dezbătută ordonanța care a plafonat tarifele până în 2025.

Deputata USR Raluca Prună:

„Dacă ne uităm pe burse și la prețul gazului natural care a scăzut la nivelul de dinainte de criză și deasemenea la prețul energiei electrice care a scăzut foarte mult chiar și în luna martie. Totuși, această reglementare impusă de guvern vedem că ține prețurile sus.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Opoziția a insistat că, în ciuda ieftinirilor, furnizorii de gaze și de curent trimit oferte către clienți pentru prelungirea contractelor cu încă un an la prețurile maxime stabilite prin plafonare:

„Da, există o instabilitate pe piața energiei, în momentul de față suntem încă în criza energetică, dar realitatea este că ofertele pe care clienții le primesc nu țin cont de prețul cu care gazul se comercializează natural pe piața en gross. Ofertele pe care clienții le primesc astăzi se duc în acele maxime pe care statul le-a fixat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Răspunsul majorității parlamentare: ieftinirile s-au produs, dar încă nu este momentul unei modificări, pentru că piața energiei este instabilă:

„-Ce spun este că în momentul în care ai fixat un preț maxim furnizorii se vor duce în acel preț maxim pentru că n-au interes să oferteze la mai puțin.

-Da, să vedem, deocamdată de o lună a scăzut prețul la acest nivel, s-ar putea să nu rămână așa.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Hidroelectrica dă asigurări că prețul la energie electrică va rămâne neschimbat, după ce unii abonați au fost informați că vor plăti mai mult