Opozanţii ruşi au manifestat împotriva unei noi candidaturi a preşedintelui Putin

Au fost ample proteste sâmbătă, în mai multe orașe din Rusia, inclusiv în Moscova şi Sankt Petersburg, la adresa președintelui Vladimir Putin.

Autorităţile au arestat peste o sută de persoane.

Protestatarii s-au adunat sub lozinca ”m-am săturat!” pentru a-i cere preşedintelui Vladimir Putin să nu mai candideze pentru a patra oară la alegerile prezidenţiale.

În Moscova, protestatarii au manifestat paşnic pe străzile metropolei. Câteva sute de persoane au protestat într-un parc situat în apropierea administraţiei prezidenţiale şi i-au prezentat preşedintelui rus scrisori pentru a-l ruga să nu participe la următoarea cursă prezidenţială din Rusia.

În Sankt Petersburg, autorităţile au arestat zeci de persoane, iar activiştii susţin că alte zeci de persoane au fost arestate la protestele din marile oraşe.

Vladimir Putin a evitat să anunţe până în acest moment dacă va participa la alegerile prezidenţiale din 2018. Putin este la putere în Rusia din 1999, după ce Boris Eltîn și-a dat demisia. Din cauza Constituiei, care nu îi permitea un nou mandat, în periaoda 2008-2012 a fost premier al țării, iar președinte, Dmitri Medvedev. În 2012 a devenit din nou președinte al Federației Ruse (în urma modificării Constituției), mandat ce expiră în 2018.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS