Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, eliberată din închisoare a ajuns aseară în Piaţa Independenţei

Iulia Timoșenko a spus că va candida la alegerile prezidenţiale anticipate din 25 mai.

Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko eliberată din închisoare a ajuns aseară în Piaţa Independenţei, unde i-a salutat pe ‘eroii Ucrainei’.

Ea le-a vorbit celor 50 de mii de manifestanti adunati în Piață și le-a spus că va candida la alegerile prezidenţiale anticipate din 25 mai:

‘Nu am recunoscut Kievul, cu maşini arse, cu baricade, dar este altă Ucraină, Ucraina oamenilor liberi’. ‘Sunteţi eroi, sunteţi cei mai buni din Ucraina!’. Cei care au murit in Piata Indepedentei sunt eliberatorii nostri. Va rog, nu plecati acasa pana cand nu terminam ceea ce am inceput’, a spus Iulia Timosenko, aflata in scaun cu rotile.

Victor Ianukovici, a fugit din Ucraina?

Potrivit presei, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici ar fi încercat ieri să-i mituiască pe poliţiştii de frontieră de la Doneţk, pentru ca avionul său să fie lăsat să decoleze. Doneţk este regiunea natală a preşedintelui ucrainean şi un fief al susţinătorilor săi.

Însă, oficial, Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, anunțA că nu va demisiona. Într-un mesaj video transmis de televiziunea publică, el a declarat că este organizată o lovitură de stat și că nu are de gând să fugă din țară.

Nu au intarziat reactiile internationale

Casa Albă a salutat eliberarea opozantei Iulia Timoşenko şi a subliniat că ‘ucrainenii sunt cei care îşi stabilesc viitorul’. La fel si Parisul care a îndemnat populaţia ucraineană la calm.

La rândul său, UE îi îndeamnă pe oficialii ucraineni să păstreze ‘integritatea teritorială’ şi ‘unitatea’ ţării lor.