Confidenţialitate

Operațiunea antidrog Himera: Traficant, angajat al unui lanț farmaceutic, prins în flagrant de DIICOT | AUDIO

În cadrul operațiunii antidrog Himera, procurorii DIICOT au prins în flagrant un traficant care este angajat al unui lanț farmaceutic. Anchetatorii au făcut azi trei percheziții, într-un dosar privind droguri de mare risc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bărbatul, angajat la depozitul unei firme din domeniul farmaceutic, e suspectat că – de anul trecut – a vândut (printre alte opioide) mai mult de 10.000 de comprimate cu Fentanil şi Oxicodonă, care sunt cele mai periculoase droguri existente în prezent pe piaţă – în mod frecvent mortale.

Când a fost prins, avea la el zeci de cutii cu astfel de comprimate, pe care voia să le vândă. DIICOT a dus la audieri mai multe persoane, iar lanțul de farmacii este verificat pentru a se stabili dacă și cum respectă normele legale în cazul substanțelor de mare risc.

Fentanilul este un opioid sintetic pentru durerile bolnavilor de cancer în stadii terminale şi pentru intervenţii chirurgicale. Se eliberează doar cu rețetă, iar studiile arată că e de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

Chiar şi un microgram poate ucide un om – avertizează specialiștii.

În 2022, Fentanil a provocat mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în Statele Unite. La iniţiativa guvernului american, a fost constituită Coaliţia globală privind ameninţările asociate drogurilor sintetice, la care participă şi România.

La randul ei, Oxicodona e un analgezic opioid produs de industria farmaceutică şi utilizat pentru tratamentul durerilor severe. Cu un regim special, şi ea se eliberează doar pe baza de prescripţii medicale, întrucât prezintă un risc major de dependenţă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Dosarul „Fabrica de Vise”: Un polițist de la IPJ Iași, reținut pentru 24 de ore după ce s-a aflat că ar fi ajutat la ambalarea substanțelor | AUDIO