Confidenţialitate

ONG-urile cer guvernului să nu blocheze discutarea candidaturii Roșiei Montane la UNESCO | AUDIO

74 de organizații neguvernamentale cer Guvernului să nu blocheze discutarea candidaturii Roșiei Montane la UNESCO. O întâlnire în acest sens ar urma să aibă loc la Paris, pe 24 iulie. Solicitarea vine în contextul în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Guvernul ia în considerare, din nou, o posibilă amânare sau retragere a dosarului de nominalizare.

Ar fi a treia oară când s-ar retrage dosarul Roşia Montana, prin care zona ar deveni protejată UNESCO. Care ar fi efectele? Adrian Petri, de la Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial.

Pierderea definitivă a întregului demers și o eventuală revenire presupune chiar refacerea dosarului și a evaluării sale. Acest scenariu prelungește starea de vulnerabilitate a comunității locale, încă vreo 20 de ani de incertitudine aici în zonă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul Cîțu a amânat recent luarea unei decizii privind retragerea cererii de introducere a zonei Roșia Montană pe lista de patrimoniu a UNESCO. Miza societăţii civile este protejarea şi păstrarea intactă a zonei, despre care se spune că ar adăposti cel mai mare zăcământ de aur din Europa.

Motivul pentru care România ar vrea retragerea dosarului este legat de o despăgubire-record pe care Gabriel Resources, compania care a inițiat proiectul de exploatare cu cianuri a zonei aurifere Roșia Montana, ar cere-o statului român. Organizaţiile neguvernamentale spun că includerea în patrimoniul UNESCO ar scăpa statul de plata acestei despăgubiri.

Liliana Nicolae