Confidenţialitate

Denunţ penal al unui ONG din Iaşi la adresa primarului acuzat de relaţii sexuale cu minore

O organizaţie neguvernamentală din Iaşi a făcut un denunţ penal la adresa primarului din comuna Mogoşeşti Siret, judeţul Iaşi, Damian Butnariu.

Acesta a recunoscut în faţa instanţei că a întreţinut relaţii sexual cu două minore chiar în sediul primăriei.

Declaraţia a fost făcută în calitate de martor într-un dosar de trafic de carne vie.

Deşi este vorba de o faptă penală comisă în urmă cu 13 ani dar care, surpinzător, nu a fost anchetată până acum, primarul a rămas în funcţie, fiind unul dintre cei mai longevivi edili din judet.

Damian Butnariu, primarul comunei Mogoşeşti Siret va trebui să dea cu subsemnatul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru faptele comise în 2007.

Mai exact pentru că, aşa cum a recunoscut în faţa anchetatorilor, a întreţinut relaţii sexuale cu două minore în biroul său de la Primărie.

Plângerea a fost depusă de grupul Reset din Iaşi, spune Daniela Mitrofan, coordonatorul organizaţiei.

După ce a apărut în presă întreaga poveste, Damian Butnariu s-a autosuspendat din calitatea de membru PNL.

La rândul său, PNL Iaşi a luat act de decizia primarului şi l-a suspendat din funcţia de preşedinte al organizaţiei locale.

Această suspendare nu îl împiedică însă pe Butnariu să îşi continue activitatea nestigherit, în biroul în care a făcut sex cu minore.

Şi premierul Ludovic Orban a declarat că a fost informat despre situaţia de la Mogoşeşti dar că nu ştia despre faptele comise de primar.

La rândul său, prefectul de Iaşi Marian Grigoraş, spune că nu poate face nimic în cazul lui Butnariu.

Prefectul poate emite ordin de încetare a mandatului doar dacă există situaţii de incompatibilitate, conflict de interese sau o condamnare penală.

În cazul lui Damian Butnariu a fost vorba despre o depoziţie făcută în instanţă, în calitate de martor, într-un dosar de proxenetism şi trafic de carne vie.

Damian Butnariu a ştiut însă cum să reacţioneze după dezvăluirile presei.

Dacă acesta şi-ar fi depus demisia din PNL şi nu cererea de autosuspendare, atunci şi-ar fi pierdut mandatul, potrivit codului administrativ.