Confidenţialitate

OMS salută strângerea de 7,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea unui vaccin

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a salutat, luni, mobilizarea pentru strângerea de 7,4 euro de dolari din donaţii care să finanţeze dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Potrivit directorului OMS, mobilizarea s-a dovedit expresia “solidarităţii mondiale” în lupta contra pandemiei, relatează France Presse.

În opinia lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, pandemia este “ocazia lumii de a se uni în faţa unei ameninţări comune, dar şi pentru a ne lupta pentru un viitor comun”.

Teledonul mondial a fost organizat de Comisia Europeană şi a reunit donații din aproape 40 de ţări, fonduri care vor finanța cercetarea, dezvoltarea, producţie şi mai ales “distribuţia echitabilă” a unui vaccin, tratamente şi kituri de diagnostic către toate populaţiile afectate.

Un vaccin este “cea mai bună şansă a noastră de a învinge virusul”, a subliniat șefa Comisiei Europene, organizatoare a evenimentului.

“Trebuie să dezvoltăm un vaccin, să-l producem şi să-l distribuim în toate colţurile lumii. Şi trebuie să-l facem disponibil la preţuri abordabile”, a pledat Ursula von der Leyen în apelul său către donatori.

Pandemia a lovit deja 3,5 milioane de persoane, dintre care 1,5 milioane numai în Europa, şi a provocat moartea a aproape 250.000 de oameni, dintre care 143.000 în Europa, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.