OMS salută rezultatele privind utilizarea dexametazonei în tratarea pacienților cu COVID-19 | AUDIO

Organizația Mondială a Sănătății salută rezultatele studiilor clinice din Marea Britanie care au arătat că un steroid ieftin, utilizat pe scară largă – dexametazona – poate salva viețile bolnavilor de COVID-19, în stare critică.

Este primul tratament care a dovedit că reduce mortalitatea la pacienții care necesită internare la terapie intensivă, spun reprezentanții Organizației.

Organizația Mondială a Sănătății a apreciat ca fiind o veste extraordinară rezultatul unui studiu realizat în Marea Britanie pe bolnavi de coronavirus, care aveau nevoie de oxigen sau ventilație mecanică.

La pacienții conectați la aparate, tratamentul cu dexametazonă în doze mici, a redus riscul decesului de la 40 la sută la 28 la sută. Tratamentul durează până la 10 zile şi costă numai 5 lire, adică mai puțin de 6 euro pentru un pacient.

Oamenii de știință britanici atrag atenția că medicamentul ar trebui administrat doar în spitale, iar populația nu ar  trebui să îl achiziţioneze pentru acasă. Dexametazona nu pare să ajute persoanele cu forme uşoare de coronavirus şi care nu au nevoie de asistenţă pentru respiraţie

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson a spus că s-au luat deja măsuri pentru a asigura stocuri suficiente cu acest medicament în cazul valului doi al epidemiei.

OMS susține că va derula în paralel o analiză a acestui medicament pentru a stabili cu exactitate când trebuie utilizat în cazul COVID-19. Unii medici indemană la prudență si amintesc în grabă pentru a găsi tratamente, unele descoperiri au fost ulterior retrase.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS