Confidenţialitate

OMS recomandă Ucrainei să distrugă „agenţii patogeni de mare risc” ce ar putea exista în laboratoare pentru a preveni „orice potenţiale scurgeri” | AUDIO

Recomandare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii către Ucraina: să distrugă în siguranţă „agenţii patogeni de mare risc” care ar putea exista în laboratoarele din Ucraina, pentru a preveni „orice potenţiale scurgeri”. Oficialii OMS precizează, însă, că recomandarea nu are de-a face cu acuzaţiile Rusiei despre încercările Ucrainei de a crea arme biologice cu ajutorul SUA, acuzaţii dezminţite de Kiev şi Washington.

La fel ca alte ţări, Ucraina efectuează cercetări pe agenţi patogeni pentru a le înţelege mai bine biologia, modul în care se răspândesc şi provoacă boli la oameni.

Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a spus la CNN că organizația promovează biosecuritatea laboratoarelor, de exemplu prevenirea eliberării accidentale sau deliberate a agenţilor patogeni. Ca parte a acestei activităţi, OMS a recomandat cu tărie Ministerului ucrainean al Sănătăţii şi altor organisme responsabile să distrugă agenţii patogeni de mare risc, pentru a preveni potenţiale eliberări accidentale.

Moscova a cerut vineri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU asupra „activităţilor militare biologice ale SUA pe teritoriul Ucrainei”. În replică, Washingtonul a acuzat Moscova că ea ar pune la cale folosirea unor arme chimice sau biologice în Ucraina. Dar ecomandarea OMS nu are legătură cu schimbul de acuzații, la nivel politic. E doar parte a activității noastre – a spus oficialul OMS.

Sursa foto: Unsplash / Ousa Chea

Citește și: Serviciul de Informații al armatei din Ucraina: Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.