Confidenţialitate

OMS: Măsurile sanitare luate de mai multe state în contextul valului de COVID din China sunt de înțeles. ECDC: În UE nu sunt justificate acum | AUDIO

Organizația Mondială a Sănătății consideră că măsurile de protecţie adoptate de mai multe ţări, respectiv introducerea de teste pentru călătorii chinezi, sunt „de înţeles” având în vedere lipsa de informaţii furnizate de Beijing, transmite agenția France Presse. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a anunțat ieri că astfel de măsuri nu sunt justificate în prezent în Uniunea Europeană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„În absenţa unor informaţii complete din partea Chinei, este de înţeles ca ţările să ia măsurile despre care consideră că le vor proteja populația”, a scris directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe Twitter, îndemnând Beijingul să comunice mai multe despre situaţia pandemiei.

„Pentru a putea realiza o evaluare completă a riscurilor privind situaţia COVID-19 din China, OMS are nevoie de informaţii mai detaliate”, a scris oficialul.

Aceste declaraţii vin după ce Statele Unite s-au alăturat altor ţări, precum India, Japonia, Taiwan și Italia, pentru a impune testarea călătorilor care vin din China ca urmare a renunţării de către Beijing la măsurile restrictive impuse călătoriilor în străinătate în pofida unei creşteri a cazurilor de contaminare.

În Uniunea Europeană, țările membre „au niveluri de imunizare şi de vaccinare relativ ridicate” şi „variantele virusului care circulă în China se află deja în blocul comunitar”, afirmă pe de altă parte Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, care precizează că astfel de măsuri nu sunt justificate în prezent în Uniunea Europeană.

Spitalele din China sunt copleşite de numărul mare de infectări după decizia Beijingului de a renunţa la regulile stricte care au oprit mult timp răspândirea pandemiei, dar au afectat economia şi au stârnit proteste în rândul populaţiei.

Autorităţile chineze anunță că din 8 ianuarie pun capăt carantinei obligatorii la sosirea în China, ceea ce a determinat mulţi chinezi să plănuiască călătorii în străinătate.

Sursa foto: Unsplash / Viktor Forgacs

Citește și: SUA cer test COVID negativ pentru toți cei care vin din China. Măsura intră în vigoare din 5 ianuarie