Confidenţialitate

OMS: Există o “mare probabilitate” de apariţie a unor noi variante de coronavirus, “posibil mai periculoase”

Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a atenţionat, joi, asupra unei “mari probabilităţi” de apariţie a unor noi variante de coronavirus, “posibil mai periculoase”, relatează France Presse.

“Pandemia este departe de a se fi încheiat”, notează într-un comunicat aceşti experţi care îl consiliază pe directorul general al OMS. “Există o mare probabilitate de apariţie şi de răspândire a unor noi variante îngrijorătoare posibil mai periculoase şi mai dificil de controlat” decât cele deja înregistrate de agenţia ONU, au adăugat ei.

“Tendinţele recente sunt îngrijorătoare. La 18 luni după declararea unei urgenţe de sănătate publică internaţionale, continuăm să urmărim virusul şi virusul continuă să ne urmărească”, a subliniat preşedintele comitetului, profesorul francez Didier Houssin, în timpul unei conferinţe de presă.

La ora actuală, OMS are înregistrate 4 variante îngrijorătoare de coronavirus de tip nou, anume Alpha, Beta, Gamma şi Delta.

Cea din urmă, depistată prima dată în India, se răspândeşte cu viteză foarte mare în întreaga lume, provocând o puternică resurgenţă a pandemiei. Mult mai contagioasă ca alte variante, ea s-a dovedit un pic mai rezistentă la vaccinuri, chiar dacă acestea continuă să protejeze bine în faţa cazurilor foarte grave de Covid.

Didier Houssin a subliniat că, în acest context, comitetul face două recomandări principale: să fie susţinut accesul echitabil la vaccinuri şi să nu fie luate iniţiative puţin justificate ştiinţific precum o a treia doză de vaccin anti-Covid, propusă în mod concret de grupul Pfizer/BioNTech.

Inechitatea în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri este denunţată de OMS, ONG-uri şi ţările care sunt afectate.

În timp ce SUA şi UE vizează să vaccineze cea mai mare parte a populaţiilor lor în săptămânile următoare, ţările cele mai defavorizate au reuşit abia să îşi imunizeze 1% din populaţie.