Confidenţialitate

OMS Europa: Până la 40% dintre medicii din mai multe state europene urmează să se pensioneze în următorii 10 ani și nu există un plan de înlocuire | AUDIO

Până la 40% dintre medicii din mai multe state europene urmează să se pensioneze în următorii 10 ani și nu există un plan de înlocuire a acestora. Avertismentul vine de la directorul Biroului Regional OMS Europa, Hans Kluge, aflat la București unde are loc Reuniunea la nivel înalt a statelor membre OMS Europa pe tema resurselor umane din sănătate.

Directorul Biroului Regional OMS Europa, Hans Kluge: Pacienții vor avea de suferit

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În unele state, până la 40% dintre medicii din această regiune urmează să se pensioneze în următorii 10 ani. Iar un plan de înlocuire al lor nu există. Ceea ce înseamnă că pacienții vor avea un timp de așteptare mai mare, un acces mai redus la serviciile de sănătate, o calitate scăzută a actului medical în cazul în care nu luăm măsuri”, a declarat directorul Biroului Regional OMS Europa, Hans Kluge.

Oficialul OMS a enumerat și câteva soluții

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Înainte de a atrage alți oameni, trebuie să-i menținem pe cei pe care îi avem. Să le oferim o pregătire mai bună, să le îmbunătățim condițiile de muncă, să înțelegem ce nevoie au și la nivel profesional și la nivel personal. Să-i plătim corespunzător și să creștem atractivitatea acestei meserii. Trebuie să ne asigurăm că cererea și oferta se află la același nivel”, a mai spus directorul Biroului Regional OMS Europa, Hans Kluge.

Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății, despre situația medicilor din România

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că în România, în ultimii cinci ani, s-a înregistrat o creştere a numărului de medici, în momentul de faţă fiind 346 de medici la 100.000 de locuitori, ceea ce ne-a apropiat de media europeană. Acest lucru nu este suficient pentru că România se confruntă cu alte două provocări:

„Una este legată de repartiția teritorială a acestor medici și, implicit, asistenți medicali. Iar cea de-a doua provocare este legată de faptul că în România am avut o perioadă lungă, care sperăm să se fi încheiat, când peste 10.000, aproape de 15.000 de medici din România au emira în general în țări din Uniunea Europeană, dar și în Statele Unite și în Canada. Ați observat că ne confruntăm și discutăm frecvent despre lipsa personalului medical – fie în mediul rural, fie pentru anumite specialități în orașele mici, mai ales. Și lucrul acesta creează o foarte mare presiune asupra sistemului medical”, a spus ministrul Sănătății – Alexandru Rafila.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Executiv: Cele trei spitale pentru marii arși vor fi gata până în 2025