Confidenţialitate

OMS estimează că vaccinul anti-Covid se va face o dată la doi ani

Organizația Mondială a Sănătății prognozează că persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, se vor vaccina anual anti-COVID, iar ceilalți, o dată la doi ani.

Documentul obținut de Reuters nu detaliază cum au ajuns specialiștii la concluzia că persoanele vulnerabile vor avea nevoie de vaccinare anuală anti-COVID, iar populația generală, doar o dată la doi ani, în condițiile în care producătorii de vaccinuri au spus că va fi nevoie, în curând, de o a treia doză, pentru toată lumea.

Documentul prevede că anul viitor, la nivel global vor fi disponibile 12 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, cu un miliard mai mult față prognoza pentru acest an, iar vaccinurile vor fi adaptate regulat pentru a fi eficiente împotriva noilor tulpini.

Este prevăzut însă și un scenariu pesimist, acela de producție a numai 6 miliarde de doze de vaccin anul viitor, din cauza reglementărilor stricte pentru vaccinurile noi și a unor probleme de fabricație în cazul serurilor deja existente.

Aceste scenarii sunt necesare pentru a stabili strategia globală de vaccinare. Potrivit Reuters, până acum, au fost administrate în întreaga lume 2,5 miliarde de doze. Dacă în țările bogate, peste jumătate din populație a primit măcar o doză de vaccin, în țările sărace mai puțin de 1 la sută din populație a fost vaccinată.