OMS: Epidemia de coronavirus se află într-un “punct decisiv”

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat, joi, că epidemia de coronavirus a atins un “punct decisiv”, cerând statelor să acţioneze “rapid” pentru a stăvili acest “virus foarte periculos”, relatează AFP.

Însă, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, “ceea ce se întâmplă în restul lumii reprezintă principala noastră îngrijorare”, cu peste 3.470 de cazuri înregistrate în 44 de ţări.

Epidemia, apărută în decembrie în Wuhan, China, a provocat peste 78.600 de îmbolnăviri în această ţară, dintre care peste 2.700 de decese.

“Dovezile pe care le avem arată că nu pare să existe o transmitere comunitară generalizată”, a adăugat șeful OMS.

În ultimele două zile, numărul zilnic de noi infecţii cu coronavirus la nivel mondial este în prezent mai mare decât cel înregistrat în China.

În plus, în ultimele 24 de ore, şapte ţări, între care Brazilia şi Norvegia, au înregistrat câte un prim caz.

În faţa acestei situaţii, şeful OMS a cerut ţărilor să acţioneze “rapid”, pregătindu-se să facă faţă epidemiei chiar dacă nu au înregistrat încă niciun caz.

“Dacă acţionaţi acum într-o manieră agresivă, puteţi stăvili acest coronavirus. Sfatul meu este să acţionaţi rapid ”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

COVID-19 nu trebuie comparat cu o gripă comună, dar măsurile pentru prevenirea infecţiei sunt similare, a mai spus directorul OMS.

“Dacă mi-aţi solicita sugestii pentru a preveni acest virus, aş da sfaturi similare ca în cazul gripei: spălaţi-vă frecvent mâinile, nu vă atingeţi faţa cu mâinile … în absenţa unui vaccin şi chiar dacă ştiinţific nu este acelaşi lucru ca gripa, principiile de bază pentru a preveni infectarea sunt acelaşi”, a spus oficialul.

“Epidemiile din Iran, Italia şi Coreea de Sud arată ce poate face acest virus”, a mai spus el, menţionând că aceste ţări se confruntă cu numeroase cazuri de pneumonie virală.

În acelaşi timp, a menţionat directorul OMS, “mai multe ţări nu au mai raportat cazuri de peste două săptămâni”, precum Belgia, Cambodgia, India, Rusia şi Vietnam. “Fiecare dintre aceste ţări este diferită. Şi, fiecare arată că măsurile agresive şi timpurii pot împiedica transmiterea înainte ca virusul să se instaleze”, a afirmat el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cere oamenilor să îşi păstreze calmul cu privire la epidemia de Covid-19 şi a precizat că miniştrii din lume trebuie să poată răspunde întrebărilor legat de cum se pregătesc să oprească răspândirea virusului.

Mesajul OMS continuă să fie acela că virusul „are potenţial pandemic” şi că ajută fiecare ţără să se pregătească.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a insistat că ţările trebuie să fie pregătite să detecteze cazurile rapid şi să izoleze pacienţii. Este nevoie de măsuri potrivite în aeroporturi şi la punctele de trecere a frontierelor.

Potrivit lui, ţările trebuie să fie pregătire să lupte şi împotriva zvonurilor şi a dezinformării. „Nu este timpul să ne temem, ci timpul să luăm atitudine să prevenim infectarea şi să salvăm vieţi acum”, a mai afirmat Adhanom. „Teama şi panica nu ajută”, a adăugat el.

Până pe 27 februarie, au fost înregistrate peste 82.000 de cazuri de infectare în lume.

Gripa provocată de coronavirusul depistat la finalul anului trecut în China este foarte contagioasă, însă rata mortalităţii este scăzută: de 0,7%, în afara oraşului Wuhan (epicentrul epidemiei), şi de 2-4% în Wuhan.

Covid-19 s-a răspândit, în două luni, în 50 de ţări. Din Europa, Italia este cea mai afectată ţară, cu peste 500 de cazuri confirmate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS