OMS discută despre posibilitatea folosirii unor „pașapoarte de vaccinare” în călătoriile internaționale

Organizaţia Mondială a Sănătăţii ia în calcul posibilitatea folosirii unor certificate sau „paşapoarte de vaccinare” anti-Covid în călătoriile internaţionale.

Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se va întruni joi pentru a discuta despre utilizarea acestor certificate, dar și despre variantele mult mai contagioase ale noului coronavirus.

OMS analizează aspectele ştiinţifice, juridice şi etice ale acestei iniţiative, a declarat Oleg Benesh.

Expertul Departamentului de Imunologie de la biroul european al instituţiei a precizat că folosirea unui certificat internaţional este o chestiune reglementată prin normele medicale şi sanitare.

În paralel, companii importante precum Microsoft sau Oracle, organizații de sănătate și non-profit s-au coalizat și lucrează împreună pentru a crea un pașaport de vaccinare digital pentru momentul când oamenii vor fi nevoiți să demonstreze că s-au vaccinat împotriva noului coronavirus pentru a–și relua în siguranță obiceiurile cotidiene.

În prezent, Organizația Mondială a Sănătății acţionează pe trei direcţii principale: recomandarea de vaccinare pentru persoanele care intenţionează să călătorească, aprobarea de către ţări a unor restricţii sau cerinţe de vaccinare pentru persoanele care călătoresc şi schimbul de informaţii între ţări cu privire la procesul de vaccinare.

Alături de Danemarca și Grecia, Rusia este una dintre ţările care au propus crearea de paşapoarte de vaccinare sau imunitate, iar Israelul va emite „paşapoarte verzi” persoanelor care s-au vaccinat, pentru a le înlesni circulaţia.

Cei care nu dețin telefoane smart ar putea primi coduri QR tipărite pe hârtie pentru a demonstra că au fost vaccinați. Tehnologia ar putea fi folosită și pentru a-i depista pe cei care ar declara în mod fals că și-au făcut vaccinul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Adriana Sârbu
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS