Confidenţialitate

OMS avertizează că, probabil, tinerii nu vor putea fi vaccinați anti-Covid până în 2022 | AUDIO

Tinerii și oamenii sănătoși, în general, nu vor fi vaccinați anti-coronavirus mai devreme de 2022, spun reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.

Ei avertizează că vaccinul va fi disponibil, pentru început, în cantități limitate și pentru categoriile din grupa de risc. Dar administrarea vaccinului nu va înseamna automat și că lucrurile vor reveni imediat la normal.

La nivel mondial, cel puțin 10 vaccinuri anti-COVID-19 se află, în prezent, în faza finală a studiilor clinice. Organizația Mondială a Sănătății speră ca până la începutul anului, să existe cel puțin unul dintre acestea sigur și eficient pentru a putea fi distribuit și administrat populației.

”Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a spus doctor Soumya Swaminathan, cercetătorul şef al Organizației Mondiale a Sănătății.

Ea a precizat că vaccinul va disponibil în cantități limitate, iar primii pe listă, vor fi medicii și persoanele în vârstă. Dar și aici, trebuie stabilit care dintre ei prezintă cel mai mare risc, iar aceste detalii sunt încă în analiza Organizației Mondiale a Sănătății. Oficialul a explicat că abia când 70% din populația lumii va fi vaccinată, vom putea considera că lucrurile vor reveni la normal.

“Un tânăr sănătos ar putea fi nevoit să aştepte până în 2022 pentru a obţine un vaccin anti-COVID”, mai spus cercetătorul șef al Organizației Mondiale a Sănătății, for care face apel la comunitatea internațională să asigure acces echitabil la vaccin.

Statele Unite ale Americii  şi-au asigurat deja sute de milioane de doze de vaccin de la şase companii care au vaccinuri în dezvoltare.

Oficiali de rang înalt din domeniul sănătăţii au spus că Statele Unite ar putea avea suficiente doze pentru a vaccina fiecare american până în primăvară, iar până la sfârșitul acestui an va exista o distribuție limitată pentru grupurile considerate prioritare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță