Confidenţialitate

Omagiu la Paris pentru ofiţerul ucis pe Champs-Elysees

Mai multe sute de poliţişti au luat parte miercuri la un „Marş al furiei poliştilor” la Paris, de la Montparnasse până pe Champs-Elysees, unde a fost asasinat joi seară ofiţerul Xavier Jugele, într-un atac terorist, relatează AFP.

Marşul a început cu un moment de reculegere, urmat de aplauze. În fruntea cortegiului, manifestanţii au ţinut un banner mare, negru, pe care scria cu alb „Poliţişti în doliu”.

Xavier Jugele, în vârstă de 37 de ani, a fost ucis joi de Karim Cheurfi. Acesta a rănit încă doi ofiţeri şi o turistă germană, înainte de a fi ucis.

Jugele făcea parte din Compania 32 a Direcţiei de Ordine Publică şi de Circulaţie (DOPC) a Prefecturii Poliţiei din Paris.

„Astăzi (miercuri – n.r.) are loc manifestaţia gardienilor păcii, gardienilor Republicii. Angajaţii Poliţiei Naţionale”, a declarat Yves Lefebvre, secretarul general al sindicatului Unitate – SGP FO.

Oamenii legii au scandat „Poliţişti atacaţi, societate în pericol”, “Ritm infernal, nevoie de o viaţă socială” sau „Recunoştinţă pentru poliţie în Franţa”. Ei au vrut să îşi facă auzite revendicările pentru cei doi candidaţi la preşedinţie calificaţi în al doilea tur de scrutin, dar şi să îi aducă un omagiu lui „Xavier şi tuturor colegilor asasinaţi cu laşitate în războiul împotriva ISIS”, a afirmat Lefebvre.

Sindicatul cere mai multă protecţie şi recunoaştere a sacrificiilor poliţiştilor. Printre măsurile solicitate se numără creşterea netă cu 150 de euro pe lună a salariilor ofiţerilor şi posibilitatea de a „trece la un ritm de lucru care să le permită aibă un week-end (liber – n.r.) din două, faţă de unul din şase în prezent”, a adăugat secretarul general.

Unite-SGP FO este al doilea sindicat ca mărime al poliţiştilor. Celelalte sindicate nu s-au alăturat marşului.