Olanda spune NU extremismului. Partidul premierului Mark Rutte a câștigat alegerile parlamentare

Alegerile parlamentare din Olanda au fost câștigate de Partidul Popular pentru Libertate și Democrație, condus de actualul premier, Mark Rutte, iar  pe locul 2, s-a clasat Partidul Libertății, condus de extremistul Geert Wilders.

Prezența la vot a depășit 80%, fiind cea mai mare din ultimii 31 de ani. Negocierile pentru formarea noului guvern încep chiar de joi după-amiaza.

După numărarea a 95 la sută din voturi, VVD, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație, condus de actualul premier al Olandei, Mark Rutte a obținut 33 de locuri în Parlament din totalul celor 150.

“Ce seară!…Este seara în care Olanda, după Brexit și după alegerile din Statele Unite, a spus stop unui tip greșit de populism”, a spus Mark Rutte.

În discursul său, premierul Olandei a salutat și rata mare de participare la vot: 82%, un record în ultimii 31 de ani.  ”A fost un festival pentru democrație, cu cozi la secțiile de vot. Nu am mai văzut acest lucru de mult timp”, a spus premierul olandez.

Partidul Libertății condus de Geert Wilders s-a clasat pe locul 2 și a obținut 20 de mandate, un rezultat mult mai bun decât la ultimele alegeri.

”Trebuie să-i felicit pe câștigători și, mai ales, pe premierul Rutte. Aș fi preferat să fiu în locul lui și să fiu câștigătorul acestor alegeri, dar în același timp, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație a pierdut 10 locuri iar noi am câștigat patru, poate cinci”, a spus Geert Wilders.

Câte 19 mandate au câștigat Apelul Creștin Democrat și Democrații 66, posibil viitori parteneri de coaliție ai lui Mark Rutte.

Marele perdant al alegerilor a fost Partidul Laburist, care a pierdut 29 de mandate, în timp ce marele câștigător poate fi considerat Partidul Verzilor, condus de Jessy Klaver. Supranumit Justin Trudeau al Olandei sau rock-starul politicii olandeze acesta a devenit popular în rândul tinerilor, după ce s-a pronunțat împotriva extremismului, dar și a politicilor duse de actualul premier.

Verzii au obținut 14 mandate, cu 10 mai multe decât la ultimul scrutin și și-au sărbătorit victoria, pe ritmuri de muzică, într-un bar din Amsterdam.

Liderii partidelor vor începe imediat discuțiile pentru formarea noului guvern, dar experiența a demonstrat că negocierile, durează în medie, două luni.

Liderii europeni au răsuflat ușurați după rezultatul alegerilor din Olanda

Președintele Franței, Francois Hollande a spus că Olanda a obținut o victorie clară împotriva extremismului, în vreme ce cancelarul german, Angela Merkel a spus că abia așteaptă să lucreze cu noii reprezentanți ai guvernului, ca prieteni, vecini și europeni.

Anul acesta, francezii își vor alege noul președinte, iar Marine Le Pen, care conduce partidul de extremă dreapta Frontului național ar urma să intre ajung în turul 2 al prezidențialelor, după cum indică sondajele. În Germania, au loc alegeri parlamentare, în septembrie, iar partidul eurosceptic Alternativa pentru Germania are șanse să intre în Parlament.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS