Confidenţialitate

Olanda: Eutanasia, legalizată în cazul copiilor mai mici de 12 ani

În Olanda, autoritățile au anunțat că vor legaliza eutanasia și în cazul copiilor bolnavi în fază terminală, mai mici de 12 ani.

Țările de Jos, alături de Belgia, au fost primele din lume care au legalizat eutanasia, în 2002.

Ministrul olandez al Sănătății a spus că e nevoie de legalizarea eutanasiei și în cazul copiilor mai mici de 12 ani, bolnavi în fază terminală, deoarece studiile au arătat că aceștia suferă cumplit.

Anual, ar avea nevoie de această nouă reglementare între 5 și 10 copii, susține oficialul olandez, care precizează că medicii care efectuează astfel de proceduri vor fi protejați în fața oricăror urmări penale.

Până să se ajungă la consens în coaliția de guvernare, au fost luni de dispute, marcate de opoziția partidelor creștine și multe dezbateri despre capacitatea copiilor de a lua o astfel de decizie.

Până acum, era permisă eutanasia doar în cazul copiiilor mai mari de 12 ani, care își dădeau acordul și a celor mai mici de 1 an, cu consimțământul părinților.

Noua lege va fi dezbătută joi de Parlamentul olandez, iar guvernul ar trebui să pună în aplicare noua reglementare în următoarele luni.