Confidenţialitate

Ofițeri de informații israelieni: Israel s-a folosit de Inteligența Artificială pentru bombardamentele din Fâșia Gaza. Reacția armatei israeliene | AUDIO

Israelul s-a folosit de Inteligența Artificială pentru campania de bombardamente din Fâșia Gaza. Programul, denumit „Lavender” (Lavanda), a fost folosit pentru a ataca 37.000 de ținte Hamas. Dezvăluirea a fost făcută de 6 ofiţeri de informaţii israelieni implicați în utilizarea sistemului pentru publicația britanică The Guardian. Aceștia ridică o serie de întrebări juridice şi morale în acest sens.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sistemul bazat pe Inteligenţa Artificială a identificat 37.000 de potenţiale ţinte pe baza legăturilor lor aparente cu organizația islamistă Hamas.

Prin distrugerea acestora, israelienii au ucis număr mare de civili palestinieni, notează The Guardian, citând mărturii ale unor militari care au folosit sistemul Lavender.

„Toţi cei de acolo, inclusiv eu, au pierdut oameni cunoscuți. Maşina a făcut selecţia fără sentimente. Şi asta a făcut ca totul să fie mai uşor”, explică un ofițer pentru publicația britanică, în timp ce altul declară că rolul oamenilor în procesul de selecţie a țintelor este nesemnificativ.

În cele 6 luni de la debutul conflictului, armata israeliană a ucis până la 20 de civili în fiecare atac aerian, folosind muniţii neghidate, apoi trecea la următoarea țintă, au mai declarat sursele militare pentru The Guardian.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas, 32.000 de palestinieni au fost ucişi până în prezent.

Armata israeliană a transmis că operaţiunile sale au fost efectuate în conformitate cu normele prevăzute de dreptul internaţional, negând și utilizarea unui sistem bazat pe inteligenţa artificială.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Taiwan: Peste 100 de oameni, în continuare blocați în zone miniere și într-un parc național după cutremur. Echipajele de salvare acționează pentru a-i recupera