Confidenţialitate

Oficialii turci anunță un posibil acord de export al cerealelor blocate de Rusia în Marea Neagră

Posibil acord privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia în Marea Neagră, anunță oficialii turci. Potrivit acestora, sunt speranțe că va lua sfârșit impasul care a lăsat milioane de oameni în pericol crescut de foamete.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, spune că Ucraina și Rusia au convenit asupra modalităților care să garanteze siguranța rutelor de transport maritim pentru navele cu cereale.

El susține că acordul va fi semnat săptămâna viitoare, când vor avea loc alte discuții în Turcia, scrie BBC.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a calificat progresul de miercuri drept un “crucial pas înainte”, dar în opinia sa este nevoie de mai multă muncă pentru a finaliza acordul.

Ucraina a reușit să își trimită o parte din cereale pe cale rutieră și feroviară, iar o nouă rută navală a fost deschisă prin canalul Bâstroe, care leagă Dunărea de Marea Neagră.

Dar luna trecută au fost exportate doar 2,5 milioane de tone, față de media de opt milioane de tone de dinainte de război, iar alte milioane de tone așteaptă în portul ucrainean Odesa din cauza blocajului impus de Rusia.

La negocierile de miercuri de la Istanbul s-a discutat ca navele ucrainene să ghideze navele de cereale în și din apele portuare minate.

Rusia ar trebui să accepte un armistițiu pe timpul transporturilor, iar Turcia, cu sprijinul ONU, ar urma să inspecteze navele pentru a răspunde preocupărilor Rusiei privind contrabanda cu arme.

Foto: Shutterstock

Citește și: Putin: Dacă occidentalii vor să învingă Rusia pe câmpul de luptă, să încerce