Oficial bulgar – CE ar putea monitoriza separat Bulgaria de Romania pe MCV

Comisia Europeană ar putea monitoriza separat Bulgaria de România în domeniul justiției și al afacerilor interne, avertizează ministrul bulgar al Justiției.

Oficialul de la Sofia a declarat că o astfel de decizie – care nu se știe când ar putea fi luată – ar reprezenta o lovitură pentru țara sa.

Într-un interviu pentru un post de televiziune bulgar, Hristo Ivanov a sugerat că există un risc real cA țara sa să fie tratată separat de România în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen și problemele legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene.

În acest context, a atras atenția că autorităţile de la Sofia trebuie să ia măsuri clare în vederea implementării reformelor, pentru a evita o astfel de decizie din partea Uniunii Europene.

Ministrul nu a precizat când anume ar putea impune Comisia Europeană un tratament diferenţiat celor două ţări.

La peste şapte ani de la aderarea lor la Uniunea Europeană, Bulgaria şi România încă fac obiectul unui mecanism special de monitorizare al Comisiei Europene privind reformarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei.

În cazul Bulgariei, problemele sunt chiar mai grave pentru că monitorizarea vizează şi infracţionalitatea organizată.

În plus, aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen a fost blocată de mai multe state UE, în special de Olanda, care au acuzat deficienţe în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.