Confidenţialitate

Incursiunea militară turcă în Siria: Locuitorii din Ras al Ain și Tal Abyad fug din calea armelor

Mii de oameni au părăsit oraşele siriene Ras al Ain și Tal Abyad, miercuri, refugiindu-se spre provincia Hasaka, aflată sub controlul kurzilor, ca urmare a noii ofensive militare declanșate de armata turcă.

Cel puțin două persoane au fost ucise în raidurile aeriene declanșate orele trecute, relatează BBC.

Spre seară, a fost lansată operațiunea terestră.

De la Ankara, președintele Recep Erdogan a transmis că vrea eliminarea unui “coridor de teroare” de la graniţa cu Siria.

Preşedintele american care a comandat retragerea trupelor SUA din regiune, a declarat că ofensiva a fost “o idee proastă” şi că i s-a opus.

Donald Trump se aşteaptă ca Turcia să protejeze civilii şi minorităţile religioase şi, totodată, să prevină o criză umanitară.

Republicanul Lindsey Graham l-a acuzat pe liderul de la Casa Albă i-a trădat pe aliații kurzi.

Incursiunea, a 3-a din ultimii 3 ani, a devenit iminentă după recentul anunț al SUA de retragere a militarilor dislocați în această regiune. Donald Trump a avertizat, ulterior, că va “distruge” economia turcă dacă incursiunea va fi una exagerată.

Ankara vrea să alunge milițiile kurde de la granița cu Siria pentru a crea o zonă-tampon în care să adăpostească o parte din cei 3,6 milioane de sirieni refugiați în Turcia.

Recep Tayyip Erdogan a acuzat armata americană că nu ia suficiente măsuri pentru a-i îndepărta din regiune pe luptătorii kurzi, aliați ai acesteia în războiul contra mișcării jihadiste Stat Islamic.

Experții se tem că, profitând de escaladarea tensiunilor la frontieră, ISIS s-ar putea regrupa.

NATO a făcut apel la reținere.

Uniunea Europeană a cerut încetarea ostilităților.

La propunerea Franței și a Marii Britanii, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite se va reuni, joi, într-o ședință cu ușile închise, pentru a dezbate situația.

Rusia l-a avertizat pe Recep Tayyip Erdogan despre riscurile la adresa păcii pe care le presupune ofensiva militară.