Confidenţialitate

Odesa, pe lista UNESCO a Patrimoniului mondial aflat în pericol. Este o decizie politică, transmite Rusia

Rusia a denunţat miercuri seară o decizie “politică” în cazul înscrierii centrului istoric al oraşului ucrainean Odesa, situat pe malul Mării Negre, pe lista UNESCO a Patrimoniului mondial aflat în pericol, transmite AFP.

„Un grup de ţări aparţinând ‘Occidentului colectiv’, cu ajutorul flagrant al Secretariatului UNESCO, care şi-a pierdut imparţialitatea, a adoptat în grabă o decizie politică”, a criticat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

UNESCO a aprobat miercuri includerea centrului istoric al oraşului Odesa pe lista Patrimoniului mondial în pericol, dobândind astfel un statut special de protecţie împotriva unor daune ce ar putea fi provocate de invazia rusă.

Pe aceeaşi listă au mai fost incluse Târgul Internaţional Rachid Karami din Liban, proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer şi principalele monumente din timpul regatului antic Saba din Yemen.

Decizia a fost adoptată de Comitetul Patrimonului Mondial UNESCO, reunit la Paris într-o sesiune extraordinară în care au fost examinate cele trei candidaturi, în cadrul unei proceduri de urgenţă care se aplică în cazul siturilor de interes excepţional, considerate ameninţate.

Directoarea UNESCO a declarat că Odesa, un oraş liber, un oraş mondial, un port legendar care a marcat cinematografia, literatura şi artele, este astfel plasat sub protecţia comunităţii internaţionale.

Pe măsură ce războiul continuă, a spus ea, înscrierea centrului istoric al oraşului Odesa pe lista Patrimoniului mondial în pericol este modalitatea prin care UNESCO încearcă să se asigure că acest oraş va fi protejat este conservat de la o eventual distrugere.

Potrivit unui comunicat de presă, procedura a fost accelerată din cauza războiului.

Din vara lui 2022, experţi din organizaţia mondială au colaborat cu Ucraina pentru a dezvolta dosarul de candidatură.

Pe teren, UNESCO a „prevăzut deja repararea daunelor cauzate Muzeului de Arte Frumoase din Odesa şi Muzeului de Artă Modernă din Odesa”.

Au fost asigurate şi echipamente necesare digitizării a aproape o mie de opere de artă din colecţia documentară a Arhivelor Statului oraşului-port.

Au fost livrate şi echipamente pentru protejarea clădirilor precum şi a lucrărilor instalate în aer liber, se arată în comunicat.

Potrivit UNESCO, un total de 236 de situri cultural din Ucraina, inclusiv muzee, monumente, biblioteci și situri religioase, au suferit pagube până la începutul acestui an.

Foto: Shutterstock

Citește și: Demisii în lanț în Ucraina, în urma unor suspiciuni de corupție. Oficialii nu mai au voie să iasă din țară pentru călătorii personale, anunță Zelenski