Confidenţialitate

Demisii în lanț în Ucraina, în urma unor suspiciuni de corupție. Oficialii nu mai au voie să iasă din țară pentru călătorii personale, anunță Zelenski

Val de demisii la Kiev, inclusiv în echipa președintelui Volodimir Zelenski dar și la Procuratura Generală a Ucrainei. În urma unor suspiciuni de comitere a unor fapte de corupție, Consiliul de Securitate al Ucrainei a decis interzicerea părăsirii țării de către oficiali pentru orice alte călătorii decât cele de serviciu.

Biroul Național Anticorupție a început o anchetă inclusiv la Ministerul Apărării, unde ministrul adjunct a demisionat și el.

În ultimele 24 de ore au plecat din funcții procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksii Simonenko, la cererea șefului său, viceministrul Apărării, Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic pentru Forţele Armate dar și vicecancelarul Administrației Prezidențiale, Kirilo Timoşenko.

Presa din Ucraina scrie că în ceea ce-l privește pe procurorul general adjunct, acesta este suspectat că, recent, a fost în vacanță în Spania cu o mașină a unul om de afaceri din Liov.

Imediat, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că niciun oficial nu mai poate părăsi țara dacă nu este trimis în misiune.

„Dacă vor să se odihnească, se vor odihni în afara serviciului public’’, a spus președintele Ucrainei.

Dar suspiciuni de corupție sunt și la Ministerul Apărării, care a rămas fară adjunctul lui Oleksii Reznikov.

Viacheslav Shapovalov a demisionat după ce procurorii au aunțat că vor verifica contractele de achiziții pentru Armata Ucrainei.

Mâna dreaptă a președintelui Zelenski, consilierul său Mikailo Podoliak a scris marți dimineață pe Twitter că deciziile de personal ale președintelui  Zelenski arată prioritățile cheie ale statului:

„Fără „ochi închiși”. În vremuri de război, fiecare trebuie să-și înțeleagă responsabilitățile. Președintele vede și aude societatea. Și răspunde direct unei cereri cheie a publicului – dreptatea pentru toți.”

Foto: Shutterstock

Citește și: SUA extind cu cel puțin 9 luni prezența celor aproape 4.000 de militari trimiși în România