Occidentul si Moscova joaca ping-pong cu sanctiunile

Uniunea Europeană a suplimentat numărul oficialilor ruși care au interdicție de călătorie în Occident. Moscova răspunde la rândul ei și publică o listă cu 9 persoane cărora le este interzisă intrarea în Federația Rusă.

După modelul adoptat de Statele Unite, Uniunea Europeană a suplimentat numărul oficialilor ruși care au interdicție de călătorie în Occident și conturi bancare blocate.Moscova răspunde la rândul ei și publică o listă cu 9 persoane cărora le este interzisă, de-acum, intrarea în Federația Rusă.

După ce luni a fost publicată o listă cu 21-una de persoane vizate de sancțiuni, ieri Uniunea Europeană a adăugat încă 12 nume. E vorba de oficiali care s-au implicat direct sau indirect în alipirea regiunii Crimeea la Federația Rusă. Sancţiunile constau în restricţii de vize şi în blocarea averilor în UE.

Reuniți la Bruxelles, liderii europeni au anulat și summitul UE-Rusia, prevăzut să aibă loc în luna iunie. Președintele Franței, François Hollande spunea că relațiile politice vor fi suspendate pentru că ele nu pot continua în aceste condiții.

Noua listă, care va fi publicată astăzi este destul de apropiată de cea gândită de oficialii americani. În plus, Franța va decide în luna octombrie dacă va anula vânzarea navelor militare de tip Mistral către Rusia.

Peste ocean, și președintele Barack Obama a înăsprit tonul la adresa Rusiei și spune că a semnat un ordin care le permite Statelor Unite să sancționeze nu numai indivizi, ci și sectoare cheie ale economiei rusești.

Moscova a răspuns publicînd o listă cu nouă persoane cărora le este interzisă, de-acum, intrarea în Rusia. Printre ele: trei consilieri ai președintelui Obama, liderul majorității democrate, Harry Reid, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner și senatorul republican John McCain.

Ultimul a ironizat sancționarea sa de către Rusia: ‘Trebuie să îmi anulez vacanțele în Siberia, contul meu secret din Moscova este înghețat’ , a declarat demnitarul american.

Vladimir Putin, între timp, anticipează o posibilă extindere a sancțiunilor Occidentului și le cere oamenilor de afaceri rusi sa isi retraga banii din bancile occidentale si sa ii aduca in tara pentru a ajuta economia Rusiei.