Confidenţialitate

Observatorul Român de Sănătate: Peste jumătate dintre medicamentele pentru tratarea TBC lipsesc

Observatorul Român de Sănătate atrage atenția peste jumătate dintre medicamentele necesare pentru tratarea Tuberculozei că lipsesc de pe piață.

Situația se va agrava – se arată în raportul Observatorului de Sănătate – de la 1 ianuarie anul viitor, dacă Guvernul nu va lua măsuri.

În prezent, medicamentele sunt achiziționate de organizații internaționale, dar nu pentru toți pacienții, iar de la 1 ianuarie 2018 aceste organizații se vor retrage din România – potrivit lui Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate.

El a explicat într-un interviu pentru Europa FM că Tuberculoza e o boală perfect vindecabilă, atâta timp cant pacienții au medicamentele la dispoziție.

Pentru tratament există 28 de medicamente. Lipsa unuia dintre ele afectează procesul de vindecare. Iar în România jumătate din medicamente lipsesc.

Motivele – spune Vlad Mixich – țin de birocrație și de legislație.

Problema ar putea fi rezolvată, potrivit președintelui Observatorului Român de Sănătate, prin aplicarea unui articol de lege și prin modificarea unor ordine de ministru, în condițiile în care Guvernul României și-a asumat prin Hotărârea de Guvern 121/2015 că “Tuberculoza în România reprezintă o prioritate de sănătate publică”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tratamentul anti-TBC este constituit din mai multe medicamente care trebuie administrate simultan. Dacă pacientul ia tratamentul anti-TBC incomplet, atunci bacteria va deveni foarte rapid rezistentă la tratament.

• 21.167 bolnavi de tuberculoză existau în România în anul 2016

• Cea mai mică rată de vindecare din UE

• 1 din 4 cazuri de tuberculoză diagnosticate în UE în 2015 sunt în România

• 1.055 de oameni au murit în România din cauza TBC doar în anul 2015

• 12.790 cazuri noi și recidive înregistrate în România în anul 2016

• Oamenii afectați de TBC provin în special din rândul populației tinere și active

• București, Dolj, Iași, Bacău și Constanța: județele cu cele mai multe cazuri din România

• Anual sunt depistate peste 500 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă la tratament.

• Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în România ar trebui diagnosticate anual 800-1000 de cazuri noi de TBC rezistentă la tratament. Lipsa echipamentelor și consumabilelor necesare unui diagnostic corespunzător duce la depistarea a doar 500 – 600 de cazuri anual.

Sursa: health-observatory.ro