Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: Venus din Tomis – AUDIO

Dacă tot sunteți pe litoral, puteți să dați și o fugă la Muzeul de Istorie din Constanța și să o admirați, printre altele, pe Venus din Tomis. O statuie din marmură al cărei cap a fost descoperit în 1973. Restul corpului a fost descoperit abia în 2004. Culmea, de către același arheolog!

Constanța se află pe locul vechiului oraș grecesc Tomis, așezare fondată acum 2.700 de ani. Ulterior, orașul a făcut parte din Imperiul Roman, și din perioada respectivă, au rămas foarte multe statui de marmură. Printre ele, Venus din Tomis, una dintre cele mai frumoase statui din colecția Muzeului de Istorie din Constanța. Zeița frumuseții și dragostei la romani este reprezentată goală, în timp ce iese din apă. Are o coafură elegant, tipică pentru femeile romane bogate, dar o suviță de păr îi cade, rebelă, pe umărul stâng. Oarecum amuzant, statuia a fost descoperită în etape, într-un interval de peste 3 decenii.

“În anul 1973, în urma ridicării unor constucții în zona peninsulară a Constanței, a apărut, printre alte resturi arheologice, un cap de marmură foarte fin lucrat. A fost expus în Sala Tezaur a muzeului tocmai datorită faptului că era o operă deosebită. În anul 2004, au avut loc noi lucrări în aceeași zonă. Întâmplarea a făcut ca printre cei care au supravegheat săpătura să fie și arheologul care a descoperit capul în perioada anterioară. Doamna Zaharia Covacev. Șansa a făcut ca în 2004, deci la 31 de ani distanță, să apară și restul statuetei. Ruptura se potrivea. Capul intra exact pe spărtura din partea corpului”, spune muzeograful Irina Sodoleanu.

Statuii îi mai lipsesc piciorul și brațul stâng, precum și mâna dreaptă. Dar cine știe? Poate că peste încă 30 de ani, arheologii le vor găsi și pe acestea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.