Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: tricolorul delegației din Lupșa – AUDIO

Când spui “tezaur”, în minte îți apar monede de aur și argint, sau bijuterii cu pietre scumpe. Dar pentru o comunitate mică, la fel de important poate să fie și un obiect făcut din lână. Este cazul unui steag vechi de 100 de ani, cu care reprezentanții localității Lupșa s-au prezentat la Marea Unire din 1918. Steagul respectiv se află la Muzeul Național de Istorie și specialiștii l-au încadrat la categoria tezaur”, spune muzeograful Flavius Roaită.

“Steagul are o formă dreptunghiulară.  Culorile sunt dispuse pe orizontal, culoarea albastră aflându-se sus. Steagul are spre capete trei ciucuri: albastru, galben și roșu. Iar la origine, prins de hampă, de bățul din lemn, era atașat și un buchet de busuioc. A fost confecționat în noiembrie 1918, de către lupșeni.”

Steagul a fost gata cu câteva zile înainte de Marea Unire de la 1 Decembrie și reprezentanții lupșenilor, printre care un preot, un ofițer și un învățător, au mers cu el la Alba Iulia. Vreme de jumătate de secol, tricolorul a fost păstrat cu mare grijă în biserica din Lupșa. Abia în anii ’70 a intrat în colecția Muzeului Național de Istorie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.