Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: primul tanc al Armatei Române – AUDIO

Armata Română a început să folosească tancuri în 1919, la un an după încheierea Primului Război Mondial. E vorba despre modelul Renault FT-17, de fapt, primul tanc veritabil din istoria omenirii.

Așa cum îi spune și numele, a primit botezul focului în 1917 și un astfel de tanc se află acum în curtea Muzeului Militar din București. De fapt, e singurul tanc de acest fel rămas în România.

Piesa pe care o avem noi aici este un tanc femelă. Dacă tancurile mascul erau înarmate cu un tun, tancurile femelă aveau o mitralieră. De exemplu, acesta a avut o mitralieră de 8 milimetri.

În anii ’30 sunt aduse alte tancuri mai moderne, și acestea primesc roluri de instrucție sau de pază. Practic, au fost în dotarea Armatei Române până în 1945. Este folosit, de exemplu, chiar și în luptele din Capitală de la 23 August.“, spune muzeograful Emil Boboescu îi cunoaște povestea.

În comparație cu tancurile zilelor noastre, bătrânul Renault FT-17 pare o jucărie. Motorul are doar 39 de cai putere și viteza maximă a tancului abia dacă sare de 10 kilometri pe oră.

Cu plinul făcut, avea o autonomie de cel mult 65 de kilometri. Aproximativ, jumătatea distanței București – Pitești.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.