Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: Lada folosită de Emil Racoviță în expediția din Antarctica – AUDIO

Exploratorul Emil Racoviță a fost primul român care a pus piciorul în Antarctica. Pe când avea 25 de ani, a fost ales să facă parte din echipajul de pe “Belgica”.  În fapt, un vas care avea să exploreze Antarctica între 1897 și 1899 și din al cărui echipaj mai făcea parte și norvegianul Roald Amundsen, cel care în 1911, a devenit primul om care a ajuns la Polul Sud. În timpul expediției, vasul a rămas prins între ghețuri vreme de 11 luni și Emil Racoviță și camarazii săi s-au aflat în mare primejdie. În tot acest timp, au continuat să cerceteze fauna continentului înghețat și o ladă care i-a aparținut lui Emil Racoviță se află acum la Muzeul de Istorie Naturală din București. Ce conține, ne spune Oana Paula Popa, cercetator in cadrul muzeului.

Sunt cele trebuincioase unui cercetător. Tot felul de tuburi și mici recipiente în care erau pastrate animalele colectate. Sunt instrumentele necesare, cum ar fi pense, ace de disecție, sunt fișele pe care Racoviță  le-a făcut în timpul expediției. Mai sunt și tot soiul de obiecte pe care le folosea: ață, vată, lame. A mai fost donat și un harpon, pe care îl vedem expus.”, spune Oana Paula Popa, cercetator in cadrul muzeului.

Lada folosită de Racoviță în expediția sa a fost donată de familie la 10 ani după moartea sa. Referitor la harponul expus în vitrina muzeului, ar mai fi de spus că Racovița a scris și unul dintre primele tratate despre viața balenelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.