Confidenţialitate

Obiecte cu Poveste: Haina veche de sute de ani

Știai că în pronaosul Bisericii Sf. Gheorghe din Suceava, care are o istorie de peste 600 de ani, a fost înmormântată prima soţie a lui Ştefan cel Mare, Evdochia de Kiev, fiind descoperite fragmente din piatra care i-a acoperit mormântul și fiind atestat acest lucru într-un document?

Tot aici, în 1955, a fost descoperit mormântul unui copil, din care a fost recuperate mai multe fragmente de la o haină, care s-a păstrat mai ales în partea superioară. La restaurare, această piesă a putut fi reconstituită integral: haina din mătase era lungă şi se încheia la gât şi la mâneci cu nasturi realizaţi din fir textil. La data morţii, copilul avea probabil trei-patru ani, dar înmormântarea sa în biserica mitropolitană arată că familia sa era una importantă.

Monica Dejan, şef Serviciu Arheologie la Muzeul Naţional al Bucovinei din Suceava. explică: ”Biserica Sf. Gheorghe din Suceava are o istorie de peste 600 de ani. Construită în timpul domniei lui Petru I (1374-1391), biserica a fost sediul mitropoliei Moldovei până către sfârşitul secolului XVII, când un cutremur i-a provocat mari distrugeri.

Cercetările arheologice desfăşurate între anii 1992 şi 1997, sub conducerea regretatului profesor Mircea D. Matei, au îmbogăţit istoria acestui venerabil lăcaş cu date importate dar, în acelaşi timp au adus la lumină un important patrimoniu arheologic, intrat în inventarele Muzeului Naţional al Bucovinei din Suceava.

Astăzi, ne referim la o piesă foarte interesantă, recent restaurată, provenind din descoperirile amintite. În anul 1995, în pronaosul bisericii din Suceava, a fost descoperit mormântul unui copil, din care a fost recuperate mai multe fragmente de la o haină, care s-a păstrat mai ales în partea superioară.

La restaurare, această piesă a putut fi reconstituită integral: haina din mătase era lungă şi se încheia la gât şi la mâneci cu nasturi realizaţi din fir textil. La data morţii, copilul avea probabil trei-patru ani, dar înmormântarea sa în biserica mitropolitană ne arată că familia sa era una importantă, foarte probabil putea fi chiar os domnesc.

Din păcate, cunoaştem foarte puţin despre numeroase morminte descoperite la Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava, singura persoană despre care ştim cu certitudine că a fost înmormântată aici este prima soţie a lui Ştefan cel Mare, Evdochia de Kiev, al cărei loc de odihnă este amintit într-un document ca fiind biserica mitropolitană, iar descoperirea fragmentelor din piatra care i-a acoperit mormântul, certifică încă o dată îngroparea ei aici”.