Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: fragmentele de rocă lunară primite de Ceaușescu – AUDIO

Pe 20 iulie 1969, astronautul american Neil Armstrong devenea primul om care punea piciorul pe Lună. Câteva săptămâni mai târziu, președintele american Richard Nixon făcea o vizită de stat la București. Cu această ocazie, Nicolae Ceaușescu a primit mai multe fragmente de rocă lunară, adunate de către astronauții americani. În prezent, rocile se află la Muzeul Național de Istorie din București. Curatorul Alexandru Voicu le știe povestea.

“Avem un mic bloc glob de celuloid în care sunt încastrate 4 mici fragmente de rocă lunară. Cântăresc toate 4 sub o jumătate de gram și au fost aduse de membri echipajului Apollo 11, Neil Armistrong și Buzz Aldrin.  Fiind daruri de protocol, evident erau păstrare într-un fond special. Ca toate darurile primite de Ceaușescu în calitate de președinte și ulterior, au devenit parte a Patrimoniului Național la Muzeul Național de Istorie”.

Cu totul, în jur de 100 de țări au primit astfel de daruri și România s-a numărat printre foarte puținele state comuniste care au primit fragmente de rocă lunară. În plus, în modulul lunar s-au aflat și mici drapele ale țărilor respective. Inclusiv un steag al României Socialiste, pe care Ceaușescu l-a primit de la Richard Nixon odată cu fragmentele de rocă lunară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.