Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: cutia cu cioare din Muzeul Comunismului – AUDIO

În cartierul bucureştean Militari, într-un bloc tipic pentru anii 80, a fost amenajat un muzeu interactiv al comunismului. Se numeşte Ferestroika şi se alfă într-un apartament tipic comunist. Exceptând aerul condiţionat şi geamurile termopan, apartamentul conţine tot ce avea un cămin comunist veritabil. De la mobilă, până la bibelouri şi televizor pe lămpi. Scopul muzeului este acela de a le aduce aminte vizitatorilor cum se traia în Comunism şi printre exponatele vieţii cotidiene din perioada comunistă, se alfă şi o cutie de cafea de cioare. Am stat de vorbă cu istoricul Alexandru Groza.

„ – Cutia cu cioare este in ambalajul ei original. Şi chiar mai are produsul înăuntru. Scrie şi modul de preparare: Cafea de cicoare. Intr-un litru de apă în clocot se pun 2-3 linguri de cicoare. Se filtrează şi se îndulceste după gust. – Cafeaua era un produs foarte râvnit pe atunci. O ţineai mai mult ca monedă de schimb... – Doctorii aveau cafea în mod frecvent. Sau demnitarii, care aveau acces şi în magazine specializate, de unde puteau să îşi ia şi o băutură mai fină. Mai aveau cafea şi oamenii care ştiau pe cineva… Din perioada Comunistă am rămas cu această moştenire: nu ştii pe cineva care ar putea să…?”

Cicoarea era încă o variantă decentă. Pentru că pe piaţă, se mai găsea şi nechezol, substitut al cafelei făcut din ovăz.  Cu menţiunea că perioadă comunistă a avut şi părţile ei bune, vizitând Ferestroika veţi putea vedea multe obiecte care amintesc de raţionalizarea mâncării, curentului, căldurii şi în general, cam orice. Interesante sunt şi revistele “Cutezătorii”, pentru copii. Mai mult de jumătate din paginile exemplarelor din muzeu fac referire la Nicolae Ceauşescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.