Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: Crucifixul descoperit în tranșeele de la Agăș – AUDIO

Baionete, medalii, cartușe, gamele, plăcuțe de identificare… toate descoperite în locurile în care se aflau cândva, tranșeele Primului Război Mondial. Se pot vedea la Muzeul Național de Istorie a României, în cadrul unei expoziții care comemorează 100 de ani de luptele de la Mărăști-Mărășești-Oituz.

Partea interesantă este că expoziția a fost realizată de Muzeul de Istorie în colaborare cu “Asociația Prospectorii Istoriei”. Un grup de oameni pasionați de istorie, care caută artefacte pe care mai apoi, le predau muzeelor.

Printre cele mai interesante obiecte aduse se aceștia se numără și un crucifix rusesc, de pe la 1800. Deci, în momentul în care a fost pierdut, avea deja cam 100 de ani.

“Piesa a fost descoperită în ianuarie 2015, de către pasionați care folosesc care folosesc detectoare de metal. Aceștia au pornit la drum în zona Agăș-Comănești și după un drum un traseu unde au găsit foarte multe tuburi de cartușe și fragmente de schize, au avut șansa de a descoperi acest crucifix rusesc. În contextul unei lupte foarte violente, s-a rupt veriga ce ținea crucea la gât. Aceasta a căzut și în urma unor explozii și a unui avans, pământul a acoperit obiectul.spune muzeograful Flavius Roaită.

Nimeni nu știe dacă posesorul obiectului a supraviețuit, dar spun specialiștii, tranșeul în care a fost descoperit ar fi fost săpat de Armata Austro-Ungară și ocupat de Armata Țaristă.

Crucifixul este turnat în bronz și în afara reprezentării lui Hristos răstignit, mai are pe brațe și câte un înger serafim. Pe spatele crucifixului se află mai multe inscripții cu litere chirilice. Traducerea uneia dintre ele este “Sfânta cruce ne apără”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.