Obama, pregatit sa lanseze atacuri impotriva gruparii Statul Islamic

Anunțul a fost făcut într-un discurs către națiunea americană, cu câteva ore înainte de marcarea a 13 ani de la atentatele de la 11 septembrie.

Președintele Barack Obama a anunțat că este pregătit să ordone o campanie de raiduri aeriene împotriva grupării Statul Islamic, ai cărei combatanţi cuceresc teritorii în Irak şi Siria.

Anunțul a fost făcut într-un discurs către națiunea americană, cu câteva ore înainte de marcarea a 13 ani de la atentatele de la 11 septembrie.

Astfel, forțele americane vor extinde raidurile pe care le derulează de o lună în Irak pentru a-i ‘distruge’ pe jihadiști.

‘Obiectul nostru este foarte clar: vom slăbi și, pe termen lung, vom distruge Statul Islamic’, a precizat Obama.

‘Acești teroriști sunt unici în brutalitatea lor. Execută prizonieri. Ucid copii. Pe femei le fac sclave, le violează și le forțează să se căsătorească. Amenință minoritățile religoase cu genocidul. Iar în cadrul acestor acte barbare, au decapitat doi jurnaliști americani, Jim Foley și Steven Sotloff’, a afirmat liderul de la Casa Albă.

‘Am spus foarte clar că îi vom vâna pe teroriștii care ne amenință țara, oriunde ar fi…Acest lucru înseamnă că nu voi ezita să acționez împotriva Statului Islamic în Siria, precum și în Irak’, a adăugat el, fără a oferi însă detalii cu privire la momentul în care ar putea fi lansate atacuri aeriene împotriva grupării teroriste.

Liderul de la Casa Albă a anunţat trimiterea a 475 de consilieri suplimentari în Irak, pentru a sprijini forțele irakiene și kurde cu echipamente, instruire și informații secrete.

Pe de altă parte, preşedintele american a făcut un apel la Congres să-i ofere mai multe resurse, pentru a-i ‘echipa şi antrena’ pe rebelii sirieni moderați.

‘În această luptă împotriva SI, nu ne putem baza pe regimul lui Bashar al-Assad, care își terorizează poporul, un regim care nu va mai avea niciodată legitimitate’, a adăugat Obama.

Înainte de discursul de la Casa Albă, Obama și regele Abdullah al Arabiei Saudite au vorbit la telefon și au ajuns la concluzia că o opoziție siriană moderată mai puternică este ‘esențială’ pentru a face față jihadiștilor, dar și regimului Assad, ‘care a pierdut orice legitimitate’.