Confidenţialitate

Oamenii de afaceri, îngrijoraţi de politica salarială

Mai mulţi antreprenori români de top s-au arătat îngrijoraţi, astăzi, de măsurile fiscale şi salariale adoptate de Guvern în acest an, deoarece se tem că acestea ar putea genera o creştere nesănătoasă a salariilor şi la un buget nesustenabil – scrie News.ro.

Oamenii de afaceri spun că aceste măsuri ar putea duce la dispariţia unor companii sau la creşterea şomajului.

“Măsurile pe care le-a luat actualul Guvern, anunţurile potrivit cărora mărim salariile, triplăm, facem… A creat un sentiment în piaţă pe care nu-l văd bine şi va pune o presiunea pe salariile existente şi, dacă se va continua în acelaşi ritm, se va ajunge la şomaj. O creştere nesănătoasă a salariilor nu are cum să fie bună. Salariile trebuie sa crească natural. Trebuie să crească în momentu în care ai productivitate (…) şi nu atunci când eşti forţat”, a declarat unul dintre fondatorii companiei de curierat Fan Courier, Adrian Mihai, în cadrul evenimentului de lansare a studiului “Barometrul afacerilor de familie din România”, realizat de compania de consultanţă şi audit EY.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Dragoş Petrescu, fondatorul unui lanţ de restaurante, a spus că cele mai mari ameninţări din acest an pentru afacerile din România le reprezintă evaziunea fiscală şi un buget nesustenabil.

“Cele mai mari ameninţări sunt evaziune fiscală şi nerespectarea bugetului acestei ţări care va implca măsuri care vor avea avea impact asupra mediului de afaceri şi de aceea suntem îngrijoraţi”, a afirmat Petrescu.

Omul de afaceri, care activează în sectorul restaurantelor de 25 de ani, consideră că redfucerile de taxe din ultimii ani au dat un impuls business-ului românesc.

“Nu am întâlnit niciodată o fereastră de atât de bună din punct de vedere fiscal ca în aceşti ani. În business-ul de restaurant astăzi avem o fiscalitate excepţională. Principalele măsuri care au un impact pozitiv sunt impozitul forfetar, începând cu acest an, şi reducerea de TVA la 9%. Sunt două lucruri care schimbă paradigma de business”, a spus Petrescu.

Potrivit studiului EY, un sfert din afacerile de familie susţin că extinderea termenului de aplicare a neimpozitării profitului reinvestit este măsura fiscală cu cel mai semnificativ impact pentru afacere în 2017.

În rândul afacerilor de peste un milion de euro, circa 33% dintre respondenţi au indicat extinderea termenului de aplicare a neimpozitării profitului reinvestit ca fiind măsura fiscală cu cel mai semnificativ impact pentru afacere în 2017.

Pe locul al doilea se află reducerea TVA la 19%, urmată de eliminarea plafonării bazei de calcul a contribuţiilor sociale.

Potrivit raportului, cele mai multe afaceri de familie din România (94%) apelează la consultanţă de specialitate pentru a adresa diverse aspecte ale business-ului. Cu toate acestea, doar 27% folosesc servicii de consultanţă în mod constant.