Confidenţialitate

Oameni de milioane: Sonia Argint Ionescu, ambasadorul Sun Challenge Văcărești

Cunoscută din proiectele TV. dar și cititorilor doer.ro, revista online care promovează un stil de viață sănătos și oamenii care vor să facă mai mult, Sonia Argint Ionescu a devenit și ambsadorul primei ediții a competiției de alergare Sun Challenge Văcărești, organizată de Sun Plaza pe 29 septembrie.

Parcul Natural Văcărești găzduiește specii periclitate, în curs de dispariție, precum țestoasa de apă, asupra cărora vor fi redirecționate și toate fondurile strânse din taxa de înscriere la competiția Sun Challenge Văcărești.

În prezent, aici mai sunt doar 50 de exemplare, iar eforturile de salvare a lor trebuie intensificate pentru a nu le pierde definitiv. Așa a ales Sun Plaza să organizeze pe 29 septembrie prima ediție a Sun Challenge Văcărești, competiție de alergare care are obiectivul de a strânge fonduri pentru conservarea țestoasei de apă, specie periclitată.

”Sun Plaza, ca bun vecin, continuă inițiativele de susținere a Parcului Natural Văcărești. Ce este diferit este faptul că alergarea se va face într-un spațiu altfel, inedit, pe digul care înconjoară Delta Văcărești, având priveliște asupra parcului, ceea ce pentru orice alergător, profesionist sau nu, este extrem de motivant să se bucure de mișcare în apropierea oazei de verdeață și văzând direct cum își poate aduce contribuția la păstrarea acesteia.

Un pic altfel este și partea de implicare directă a publicului Sun Plaza, printr-un efort personal și o contribuție proprie.
Diferite sunt și multiplele categorii de concurs – pe cele 2 tipuri de distanțe (de 10,4 km și de 15,6 km), sunt categorii pe grupe de vârstă (masculin-feminin, 18-29 ani, 30-39 ani, 40+ani), respectiv general (masculin-feminin) și foarte multe premii, ceea ce, atunci când este un eveniment organizat pentru o cauză, componenta aceasta nu există”, subliniază Sonia Argint Ionescu.

Înscrierile la Sun Challenge Văcărești se pot face prin înregistrarea până pe 10 septembrie pe site-ul www.sun-plaza.ro/sunchallenge

De ce este atât de specială Țestoasa de apă (Emys orbicularis)

Singura țestoasă autohtonă din Parcul Natural Văcărești este îndrăgită de observatorii de toate vârstele, care la vederea ei exclamă de cele mai multe ori ”Uite broasca!”. Dar adevărul este că Emys orbicularis nu este un amfibian care să respire prin piele și dotat cu platoșă așa cum s-ar putea crede, ci o reptilă iubitoare de soare.

Aceasta este singura specie de țestoasă semiacvatică nativă din fauna României. Carapacea adulților este mai puțin bombată decât a rudelor ei de uscat și măsoară aproximativ douăzeci și cinci de centimetri. Este închisă la culoare, presărată cu mici puncte galbene prezente de asemenea pe cap, picioare și coadă.

Atât membrele posterioare cât și cele anterioare sunt prevăzute cu membrană interdigitală, care înlesnește deplasarea sub apă. Masculii au ochii roșii, în timp ce irisul femelelor este de culoare galbenă.

Perioada de activitate începe de regulă în luna martie și se încheie la sfârșitul lunii octombrie. Vara femelele caută zone cu sol afânat pentru a sapă o groapă în care depun între cinci și douăzeci de ouă, din care puii ies la sfârșitul lunii septembrie. În timpul sezonului rece țestoasele hibernează pe fundul lacurilor, unde se îngroapă în mâl.
Hrana este constituită în principal din insecte acvatice, pești, broaște și mormoloci, la care uneori se mai adaugă și plante. Adulții nu au prădători naturali însă exemplarele de talie mică, mai ales cele abia ieșite din ou, sunt vânate de stârci, pescăruși sau egrete și majoritatea mamiferelor carnivore.

Una din amenințările cu care se confruntă această țestoasă, mai ales în interiorul și în vecinătatea orașelor, este concurența cu speciile exotice introduse accidental sau deliberat de către om, în principal țestoasele de Florida (Trachemys sp.). Aceastea din urmă ating dimensiuni mult mai mari, transmit o serie de boli, ocupă zonele de sorire și consumă resursele de hrană.

Țestoasa de apă se găsește în toate regiunile țării, până la altitudinea de aproximativ șapte sute de metri. Preferă apele stătătoare sau lin curgătoare cu vegetație bogată atât submersă cât și pe maluri, dar care au în vecinătate și zone care oferă posibilități de însorire și îngropare a ouălelor.

La nivelul României, țestoasa de apă este clasificată că o specie vulnerabilă, afectată de degradarea, distrugerea și fragmentarea habitatelor.

Populațiile sunt amenințatate de poluare, desecări, colectarea în scopul comercializării și uciderea deliberată sau accindentală de către pescari sau conducători auto.

În interiorul Parcului Natural Văcărești țestoasele de apă sunt mai ușor de obsevat de la distanță sorindu-se pe insulele special construite pentru ele, unde se simt în deplină siguranță. De pe bușteni sau grămezi de stuf se fac rapid nevăzute, sărind de obicei dintr-o mișcare în apă cu mult înainte de apropierea oamenilor.
Pot trăi chiar și un secol, existând consemnari asupra unor exemplare care au atins și o sută douazeci de ani!