Oameni de milioane: Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) și directorul Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate si Educație

Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) și directorul Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate si Educație, schimbă lumea puțin câte puțin pornind de la o experiență personală nefericită. După ce a aflat că are o boală autoimună, ea a început să caute soluții, îns nu s-a limitat la găsirea lor doar pentru propriile interese, ci a început să ajute și alți pacienți să-și găsească tratamentele și se implică activ în campanii de conștientizare a diferitelor probleme medicale și mai ales a modului în care se pot găsi soluții pentru ele.

S-a alăturat Coaliției pentru Sănatate Europeană cu Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate si Educație, pentru ca nu este vorba despre unele afecțiuni în Coalitie sau despre o anumită categorie de pacienți, ci despre toți pacienții români și dreptul lor de a avea acces la sănatate ca în Europa. Este unul dintre punctele pe care-și sprijină activitatea Coaliția pentru Sănatate Europeană.

Coaliția pentru Sănătate Europeană susține că bugetul alocat tratamentelor trebuie să reflecte nevoile reale ale tuturor pacienților români. Creșterea alocărilor bugetare, dar și o mai bună administrare a resurselor existente, ar putea reduce decalajul dintre sistemul de sănătate din Romania și cel existent în alte state europene.

Manifestul și detaliile despre acțiunile campaniei sunt disponibile pe site-ul campaniei – www.sanatateeuropeana.ro. Tot aici este și locul unde pacienții își pot prezenta, în mod anonim, propriile experiențe din sistemul medical românesc și pot contribui astfel la identificarea corectă a problemelor reale.

Despre Coaliția pentru Sănătate Europeană

Coaliția pentru Sănătate Europeană este deschisă organizațiilor neguvernamentale și asociațiilor profesionale sau de pacienți care au legătură cu sistemul de sănătate sau care militează pentru îmbunătățirea lui.
La data lansării campaniei, Coaliția pentru Sănătate Europeană este alcătuită din urmatoarele organizații:
Alianța Națională pentru Boli Rare România, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Asociația Română pentru Hemofilie, Asociația Sănătate pentru Comunitate, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație, Local American Working Group.