Taxa „lăcomiei”, devalorizarea leului și nivelul ROBOR, discutate de BNR și Ministerul de Finanțe

Guvernatorul Mugur Isărescu se va întâlni luni cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), în care se va discuta despre controversata ordonanţă 114 „a lăcomiei” şi nivelul ROBOR.

Întâlnirea va avea loc după ce Mugur Isărescu a anunţat că va convoca de urgenţă Comitetul, pentru a discuta despre noile taxe impuse de Guvern.

Această întâlnire vine ca răspuns al Băncii Naţionale la invitaţiile la discuţii adresate de ministrul Finanţelor guvernatorului.

La începutul lunii ianuarie, Eugen Teodorovici a declarat că îl invită pe Mugur Isărescu la Finanţe pentru a discuta cum se aplică taxa pe activele bancare.

În ultima perioadă, atacurile din partea puterii la adresa BNR s-au înmulțit.

Cel mai recent: Social Democrații spuneau printr-un mesaj publicat pe Facebook – că Banca Centrală a României este de vină pentru creștere cursului leu – euro.

Minsitrul Finanțelor spunea cu 48 de ore înainte de întâlnirea de la BNR, că moneda Europeană va scădea în următoare perioadă.

Indicele ROBOR este analizat în această perioadă și de Consiliul Concurenței.
„Vrem să vedem cum va afecta prețurile ordonanța 114 – cea care introduce taxa pe lăcomie pentru bănci, calculată în funcție de nivelul ROBOR, a spus pentru Europa Fm, Bogdan Chirițoiu” – președintele Consiliului Concurenței.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, PNL va sesiza Comisia Europeană până la finalul săptămânii viitoare în legătură cu această ordonanță de urgenţă care prevede introducerea unor măsuri fiscale, printre care şi „taxa pe lăcomie”.

Ludovic Orban, președintele liberalilor – într-un interviu pentru Europa Fm:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS