Confidenţialitate


O treime dintre românii interesaţi de o alimentaţie sănătoasă au renunţat la produsele procesate


O treime dintre românii interesaţi de o alimentaţie sănătoasă au renunţat la produsele procesate

Românii consideră că a mânca sănătos înseamnă, în primul rând, o dietă echilibrată și un meniu cu mai multe fructe și legume, dar și să mănânce mâncare proaspătă şi naturală, un consum redus de zahăr și să gătească acasă, arată un studiu realizat de Mercury Research și Global Market Research.

Aproape două treimi (64%) dintre românii pe care îi interesează să mănânce sănătos afirmă că și-au îmbunătățit regimul alimentar în ultimele șase luni de la realizarea studiului și doar un număr mult mai mic, de 3%, că s-a înrăutățit, tendința care se observă și la nivel global.

Potrivit sursei citate, există și excepții, țări precum Japonia sau Turcia, unde pentru cei mai mulți regimul alimentar a rămas la fel ca înainte.

La nivel global există similarități între obiceiurile alimentare sănătoase și noțiunea de ce înseamnă a mânca corect, cu toate acestea sunt și particularități care au fost remarcate de la regiune la regiune.

Astfel, europenii apreciază într-o mai mare măsură consumul de mâncare proaspătă și naturală, pe când locuitorii din America de Nord sunt mai interesați de cerealele integrale și alimentele cu un conținut scăzut de sodiu, iar sud americanii pun mai mare preț pe diete cu un aport scăzut de zahăr și evitarea alimentelor prăjite.

Cele mai frecvente măsuri luate în ultima vreme de românii preocupați să mănânce sănătos au fost să introducă în alimentație mai multe fructe și legume (44%), să reducă consumul de zahăr (43%), să mănânce mâncare gătită preparată acasă (39%), precum și să reducă alimentele procesate (35%). De asemenea, peştele a fost preferat în defavoarea altor tipuri de carne, au redus consumul de carbohidrați, de proteine animală sau consumul de lactate. La nivel global, eliminarea sau reducerea din dietă a alimentelor procesate a fost îmbrățișată de un sfert dintre persoanele care doresc să mănânce sănătos.

Principalele motive pentru care românii consideră că merită să facă un efort să mănânce sănătos sunt legate de starea de sănătatea pe termen lung și prevenirea problemelor medicale (26%), dar și de dorinţa a se simți bine și de a avea mai multă energie (24%) sau pentru a slăbi (22%). O sănatate bună este asociată cu menținerea greutății, o imunitate bună, energie sporită sau prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, îmbunătățirea sănătății psihice și emoționale contează pentru o parte dintre respondenți.

În comparație cu restul lumii, asiaticii sunt preocupați într-o mai mare măsură de funcționarea bună a creierului, de îmbunătăţirea memoriei, concentrării, sau funcțiilor cognitive, transmite sursa precizată.


Ultimele stiri
Taxe mai mari pentru turiștii care vor să viziteze parcurile naționale din Statele Unite. Cât va costa un…

STUDIU: Adolescenții preferă să discute cu chatboturile anumite probleme de sănătate mintală decât să ceară ajutorul unui specialist…

Cum ne îmbrăcăm de sărbători: Ce spun despre noi culorile pe care le purtăm | GALERIE FOTO

Semnificațiile icoanei Nașterii Domnului: Simboluri, izvoare și reprezentări tradiționale | GALERIE FOTO

Părintele greco-catolic Victor Ostropel, despre ce înseamnă „magia” Crăciunului: „Să petrecem această sfântă și dumnezeiască sărbătoare cu simplitate…

Preotul Stănel Roșu, despre însemnătatea Crăciunului: „Trebuie să fim în primul rând oameni, să ne iertăm, să ne…

Crăciunul la ortodocși și catolici, sărbătorit pe 25 decembrie

Amintiri valoroase de Crăciun ale câtorva dintre jurnaliștii Europa FM. Cum arăta odinioară colindatul la sat și copilăria…

Bradul de Crăciun, o tradiție cu rădăcini în Antichitate. Unde a apărut obiceiul împodobirii lui

Obiceiuri de Crăciun, în Transilvania. „Ce presupune „Colinda de ceată bărbătească”, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 2013…