O treime dintre laureaţii Nobel sunt născuţi în SUA

 

O treime dintre laureaţii premiilor Nobel s-au născut în Statele Unite ale Americii, cel mai tânăr câştigător a avut vârsta de 17 ani, iar anul acesta au fost primite 318 candidaturi la Nobelul pentru Pace, arată News.ro printr-o analiză în cifre a istoriei prestigioaselor trofee.

Anul acesta, laureaţii Nobel vor fi anunţaţi începând de luni: Nobelul pentru Medicină, 2 octombrie, Fizică, 3 octombrie, Chimie, 4 octombrie, Pace, 6 octombrie, Economie, 9 octombrie.

Pentru Literatură încă nu a fost anunţată data la care va fi făcut cunoscut câştigătorul, potrivit AFP.

Nobel în cifre-cheie:

Anul 1901 este anul în care au fost înfiinţate premiile, după voinţa inventatorului şi filantropului Alfred Nobel.

Cinci premii au fost create de Nobel prin testament: Medicină, Chimie, Fizică, Literatură şi Pace. Cel de-al şaselea, acordat „în memoria lui Alfred Nobel” pentru ştiinţe economice, cunoscut ca Premiul Nobel pentru Economie, a fost instituit de Banca Suediei, în 1968.

Nouă milioane de coroane suedeze, aproximativ 940.000 de euro, este suma care revine laureaţilor fiecărei categorii.

Nobelul a fost acordat de 579 de ori pentru 911 câştigători, persoane sau organizaţii, între anii 1901 şi 2016, iar o treime dintre laureaţi s-au născut în Statele Unite. Ceilalți au fost din țări precum Suedia (29), Norvegia (12) şi Danemarca (11) au adunat împreună mai multe premii decât cei născuţi în Japonia (24), China (11) sau India (7).

Dintre cei 6 laureaţi care au refuzat premiul, doi au făcut-o voluntar, francezul Jean-Paul Sartre (Literatură, 1964) şi vietnamezul Lê Duc Tho (Pace, 1973), iar patru au fost obligaţi de dictaturile din ţările de origine – Germania nazistă sau Uniunea Sovietică.

În 49 de cazuri juriile nu au atribuit premiul, cel mai adesea s-a întâmplat în cazul Nobelului pentru Pace, de 19 ori, cel mai recent, în 1972.

Cel mai tânăr laureat este o pakistaneză de 17 ani, Malala Yousafzai (Pace, 2014). Cel mai vârstnic, americanul Leonid Hurwicz (Economie, 2007), care avea 90 de ani.

Nobelul pentru Literatură a fost câştigat de 28 de laureaţi de limbă engleză, cu mult mai mult decât de cei de limbă franceză (14), germană (13) şi spaniolă (11).

Un număr de 48 de femei au fost laureate cu Nobel, între ele, Marie Curie, de două ori (Fizică, 1903, şi Chimie, 1911). Cel de Economie, care a revenit o singură dată unei femei, şi cel pentru Fizică, cu două laureate, sunt cele mai „închise” femeilor.

Numărul candidaturilor primite pentru Nobelul pentru Pace în 2017 a fost de 318 (anul trecut, au fost 357). În total, 104 persoane au primit acest trofeu de la crearea sa. Între câştigători, 26 de grupuri sau organizaţii.

21 de ani i-au luat lui Aung San Suu Kyi (Birmania) pentru a primi autorizaţia de a-şi ridica de la Oslo premiul Nobel pentru Pace, care i-a fost atribuit în 1991. Privaţi de libertate au fost şi pacifistul germanul Carl von Ossietzky (1935), care a murit trei ani mai târziu fără a putea ieşi din ţara sa, şi dizidentul chinez Liu Xiaobo (2010), care a murit anul acesta.

Valoarea acţiunilor pe care le-a gestionat Fundaţia Nobel în 2016 este de 4.200 de milioane de coroane suedeze.





Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS