O statuie care îl înfăţişează pe Hitler în genunchi, vândută cu peste 17 milioane de dolari

O statuie din ceară şi răşină, care îl înfăţişează pe Hitler în genunchi, realizată de Maurizio Cattelan, a fost vândută, duminică, cu 17,2 milioane de dolari, o sumă record pentru artistul italian, la o licitaţie a casei Christie’s din New York, scrie Daily Mail.

Statuia, intitulată ”El”, realizată în anul 2001 şi numită ”una dintre cele mai şocante lucrări de artă realizate în postbelic”, a fost evaluată la un preţ între 10 milioane şi 15 milioane de dolari la licitaţia casei Christie, care a avut loc în Rockefeller Plaza.

Precedentul record stabilit de Maurizio Cattelan, în vârstă de 55 de ani, a fost de 7,9 milioane de dolari, pentru o statuie din ceară care îl înfăţişează pe el însuşi.

Văzută din spate, statuia pare să înfăţişeze un băiat care se roagă, dar din faţă poate fi recunoscut chipul lui Hitler.

”Hitler înseamnă teamă pură; este o imagine a durerii teribile. Doare chiar şi să îi pronunţi numele. Şi, totuşi, numele mi-a acaparat memoria, trăieşte în mintea mea, chiar dacă rămâne un tabu”, a declarat Cattelan, care s-a gândit să distrugă piesa de artă de mai multe ori.

”Hitler este peste tot, bântuind spectrul istoriei şi, totuşi, este de nemenţionat, de nereprodus, înfăşurat într-o pătură de tăcere. Nu încerc să jignesc pe nimeni. Nu vreau să stârnesc un nou conflict sau să îmi creez publicitate; îmi doresc doar ca acea imagine să devină un teritoriu pentru negociere sau un test pentru psihozele noastre”, a mai spus artistul.

Statuia a iscat controverse în anul 2012, când a fost instalată într-un fost ghetou din Varşovia, unde mii de evrei au murit sub dominaţia nazistă. Câteva voci au acuzat sculptura că depreciază suferinţa evreilor, în timp ce altele au spus despre lucrarea lui Cattelan că reflectă răul.

Artistul controversat este cunoscut pentru înfăţişarea unor personalităţi precum John F. Kennedy, pe care l-a prezentat, într-o sculptură, întins într-un sicriu, în timp ce altă lucrare a sa, ”La Nona Ora”, îl înfăţişează pe Papa Ioan Paul al II-lea strivit de un meteorit.

Cu toate acestea, Cattelan respinge reclamaţiile potrivit cărora este provocator. ”De fapt, cred că realitatea este mult mai provocatoare decât arta mea. Dacă consideraţi că lucrările mele sunt provocatoare, înseamnă că realitatea este extreme de provocatoare, iar noi, pur şi simplu, nu reacţionăm la ea”, a spus Maurizio Cattelan.

Foto: dailymail.co.uk

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS