O statuie a lui Kalaşnikov a fost inaugurată în centrul Moscovei

O statuie impozantă a inginerului sovietic Mihail Kalaşnikov, inventatorul legendarei puşti de asalt cu acelaşi nume, decedat în decembrie 2013, a fost inaugurată miercuri la Moscova, Autorităţile au salutat o armă devenit o “marcă culturală a Rusiei”, relatează AFP.

În plin centru al capitalei, sculptura de metal de peste şapte metri înălţime îl reprezintă pe Mihail Kalaşnikov cu un AK-47 în mână, arma pe care a conceput-o în 1947 şi care a vor produsă, potrivit unor estimări, în peste 100 de milioane de exemplare.

Kalaşnikov “încarna cele mai bune trăsături ale omului rus: un talent natural extraordinar, simplicitate integritatea şi organizarea”, a declarat, în timpul ceremoniei, ministrul Culturii, Vladimir Medinski.

Născut pe 10 noiembrie 1919, într-un sat din Siberia, Mihail Kalaşnikov nu s-a retras din activitate decât cu un an înainte să moartă, din cauza problemelor medicale.

El a murit pe 23 decembrie 2013, la vârsta de 94 de ani, şi a fost înmormântat cu onoruri, într-un cimitir militar din apropiere de Moscova, în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin şi a numeroşi alţi înalţi oficiali ruşi.

Mihail Kalaşnikov nu a primit niciodată comision de vânzarea milioanelor de puşti cu numele său şi folosite de armate din peste 80 de ţări.

Compania Kalaşnikov, în declin în momentul morţii celui mai celebru angajat al său, a trecut după aceea printr-o modernizare profundă, sub administrarea autorităţilor publice care au anunţat, anul acesta, că cedează majoritatea capitalului investitorilor privaţi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS