Confidenţialitate

O sinagogă medievală spaniolă extrem de rară, descoperită de arheologi | FOTO

Arheologii din orașul andaluz Utrera au redescoperit o sinagogă medievală spaniolă extrem de rară, care a fost folosită ulterior, pe parcursul a șapte secole, ca spital, casă pentru copii abandonați, restaurant și discotecă.

Descoperirea face ca această clădire din secolul al XIV-lea să fie una dintre puținele sinagogi medievale care au supraviețuit după expulzarea evreilor din Spania în 1492, scrie The Guardian.

Referințele la templul pierdut datează de peste 400 de ani. În istoria sa din 1604 despre Utrera, Rodrigo Caro, un preot, istoric și poet local, a descris o zonă din centrul orașului așa cum era în secolele anterioare, scriind: „În acel loc, erau doar străini și evrei… care își aveau sinagoga acolo unde se află acum Spitalul de la Misericordia”.

Afirmația lui Caro a fost verificată la sfârșitul anului trecut, când o echipă condusă de arheologul Miguel Ángel de Dios a descoperit zona Torei și sala de rugăciune.

„A fost ca și cum am fi descifrat hieroglife. Odată ce am avut informația aceasta, totul s-a legat”, a spus el.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți dimineață, primarul orașului Utrera, José María Villalobos, a declarat că, în urma celor doi ani de căutări, „putem fi siguri, din punct de vedere științific, că ne aflăm în acest moment într-o sinagogă medievală”.

„Până acum, în toată Spania existau doar patru astfel de clădiri – două în Toledo, una în Segovia și una în Cordoba”, a spus el.

„Aceasta este o clădire excepțională care a făcut parte din Utrera și din viața locuitorilor săi timp de 700 de ani. Această clădire s-a născut în anii 1300 și a reușit să ajungă până în secolul XXI”, a adăugat acesta.

Unul dintre motivele principale pentru care a supraviețuit, a adăugat el, a fost faptul că a fost întotdeauna folosit într-un scop sau altul.

Locul va fi deschis pentru vizitatori în timp ce se continuă lucrările arheologice

Planul este de a deschide locul pentru vizite publice în paralel cu continuarea lucrărilor arheologice. Deși nu toate zonele au fost descoperite, situl ar putea dezvălui încă multe alte secrete, potrivit lui de Dios.

Următoarea fază a investigației ar urma să descopere dacă a existat vreodată o casă rabinică în apropiere sau poate o școală religioasă.

Semnificația descoperirii depășește aspectul pur arhitectural

„În afară de valoarea de patrimoniu, aceasta este o clădire cu o istorie importantă care a fost cândva o sinagogă. Ce mă face cel mai fericit este să știu că putem recupera o parte foarte, foarte importantă nu doar din istoria orașului Utrera, ci și din istoria peninsulei iberice”, a spus el.

„Povestea evreilor sefarzi a fost practic ștearsă sau ascunsă pentru o lungă perioadă de timp”, a mai spus acesta.

În timp ce oamenii știu despre Spania islamică datorită nenumăratelor sale moșteniri culturale, lingvistice, gastronomice și arhitecturale, povestea evreilor care au numit cândva peninsula casă este mult mai puțin cunoscută.

Abia în 2015, guvernul spaniol a adoptat o lege care oferă cetățenie descendenților evreilor expulzați în 1492, în încercarea de a repara ceea ce guvernul de atunci a numit o greșeală istorică. Mai mult de 130.000 de persoane au solicitat cetățenia în cadrul acestui program înainte ca acesta să se încheie în 2019.

De Dios speră că descoperirea sinagogii îi va ajuta pe spanioli să se gândească atât la trecut, cât și la prezentul lor.

„Aceasta este ca o fereastră sau ca un megafon prin care evreii sefardici ne pot vorbi”, a spus el.

„Dacă ne dorim cu adevărat, putem asculta și putem învăța multe lucruri despre cine suntem și de ce suntem unde suntem. Este o oportunitate de a ne gândi unde se află acum diaspora sefardă. Este o oportunitate unică și nu ar trebui să ne agățăm prea mult de clădire și de cei patru pereți ai săi, ci de semnificație”, a mai spus acesta.

Sursa foto: Facebook / Jose Maria Villalobos

Citește și: O dilemă gramaticală a limbii sanscrite, motiv de intrigă pentru cercetători timp de secole întregi, descifrată de un student la Cambridge. „Descoperirea va revoluționa studiul sanscritei”